Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O licitație controversată. Ceasul lui Hitler s-a vândut cu MILIOANE de dolari
WhatsApp
Un ceas despre care se spune că ar fi aparținut liderului nazist Adolf Hitler a fost vândut pentru 1,1 milioane de dolari (900.000 de lire sterline) la o licitație din SUA.
O licitație controversată. Ceasul lui Hitler s-a vândut cu MILIOANE de dolari  / Foto: Captură video youtube

Ceasul Huber, care a fost vândut unui ofertant anonim, prezintă o svastică și are gravate inițialele AH. Liderii evreilor au condamnat licitația înainte de vânzarea de la Alexander Historical Auctions din Maryland.

Cu toate acestea, casa de licitații - care a mai vândut în trecut amintiri naziste - a declarat presei germane că scopul său este de a păstra istoria, conform BBC.

Adolf Hitler a condus Germania nazistă între 1933 și 1945, orchestrând uciderea sistematică a 11 milioane de oameni, dintre care șase milioane au fost uciși pentru că erau evrei.

 

Se presupune că ceasul a fost primit cadou de Hitler când a devenit cancelar al Germaniei

 

Este posibil ca ceasul să fi fost oferit ca un cadou de ziua de naștere a liderului fascist în 1933, anul în care a devenit cancelar al Germaniei.

O evaluare arată că ceasul a fost luat ca suvenir atunci când aproximativ 30 de soldați francezi au luat cu asalt Berghof, refugiul montan al lui Hitler, în mai 1945.

Se crede că apoi ceasul a fost revândut și a trecut prin mai multe generații până în prezent. POZE AICI

Alte articole din licitație au inclus o rochie care a aparținut soției lui Hitler, Eva Braun, fotografii cu autografe ale oficialilor naziști și o stea a lui David din pânză galbenă pe care este imprimat cuvântul "Jude", care în germană înseamnă evreu. În timpul holocaustului, naziștii i-au obligat pe evrei să poarte aceste elemente de identificare galbene sub formă de brățări sau insigne, cu intenția de a-i izola și hărțui.

 

34 de lideri evrei au descris licitația,  într-o scrisoare, ca fiind "detestabilă" și au cerut ca obiectele naziste să fie retrase de la licitație

 

Rabinul Menachem Margolin, președintele Asociației Evreilor Europeni, a declarat că tranzacția a oferit "ajutor celor care idealizează ceea ce a reprezentat partidul nazist".

"Deși este evident că lecțiile istoriei trebuie învățate - și că artefactele naziste legitime își au locul în muzee sau în locuri de învățământ superior - obiectele pe care le vindeți în mod clar nu au ce căuta", a scris acesta.

Vorbind cu presa germană înainte de vânzare, Alexander Historical Auctions a declarat că scopul său este de a păstra istoria și că majoritatea obiectelor vândute sunt păstrate în colecții private sau donate muzeelor Holocaustului.

"Fie că este vorba de istorie bună sau rea, aceasta trebuie păstrată", a declarat vicepreședintele senior Mindy Greenstein pentru Deutsche Welle. "Dacă distrugi istoria, nu mai există nicio dovadă că s-a întâmplat".

 

Ceasul nu a fost declarat oficial autentic

 

Documentele furnizate de casa de licitații afirmă că nu poate furniza dovezi că Hitler a purtat într-adevăr ceasul. Dar o evaluare efectuată de un specialist independent a concluzionat că "foarte probabil" i-a aparținut.

În ciuda faptului că ceasul a fost vândut cu peste 1 milion de dolari, acesta nu a reușit să depășească estimarea casei de licitații, care era cuprinsă între 2 și 4 milioane de dolari, potrivit Deutsche Welle.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel