Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O familie palestiniană a rămas fără adăpost în urma loviturilor: „Israelul ne-a dat cinci minute pentru a ne evacua casa”
WhatsApp
Era a cincea zi a celor mai feroce lovituri aeriene israeliene asupra Gaza din ultimele nouă luni. "A spus că este de la serviciile secrete israeliene și că aveți cinci minute să evacuați casa".

Bărbații tocmai se pregăteau să meargă la rugăciunile de după-amiază în tabăra de refugiați din Jabalia. Dar modelele de rutină ale vieții erau pe cale să facă loc unei distrugeri violente, făurite de sus cu un apel de avertizare. "A spus că este de la serviciile secrete israeliene și că aveți cinci minute să evacuați casa".

 

O familie palestiniană a rămas fără adăpost în urma loviturilor



Au început să se grăbească să se întoarcă, spunându-i celui care a sunat că trebuie să se înșele, deoarece clădirea "era plină" de persoane cu dizabilități. "[Ofițerul de informații] a spus: "Nu, evacuați imediat casa"", spune Ataf.

Era a cincea zi a celor mai feroce lovituri aeriene israeliene asupra Gaza din ultimele nouă luni. Campania de așa-numite asasinate cu țintă precisă a ucis cel puțin șase figuri importante din Jihadul Islamic, a doua cea mai puternică organizație militantă din teritoriile palestiniene.

Dar atacurile au ucis, de asemenea, 10 civili numai în prima noapte - inclusiv soțiile și copiii unora dintre bărbații vizați în timp ce dormeau. Grupul a ripostat cu valuri de atacuri cu rachete asupra orașelor israeliene, forțând mii de oameni să se adăpostească în adăposturi antiaeriene.

 

Peste 1.200 de palestinieni au fost strămutați



Israelul a declarat că a acționat după runde repetate de tiruri de rachete din partea Jihadului Islamic, care, la rândul său, a declarat că a tras din cauza raidurilor poliției împotriva palestinienilor de la moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat și a morții recente în închisoarea israeliană a grevistului Khader Adnan.

Luptele de săptămâna trecută au ucis 33 de palestinieni în Gaza și două persoane în Israel - un israelian și un palestinian. Potrivit ONU, peste 1.200 de palestinieni au fost strămutați.

La clădirea familiei Nabhan, Israelul și-a respectat avertismentul. O singură rachetă a aruncat în aer blocul.

Chiar înainte de încheierea unui acord de încetare a focului, sâmbătă târziu, Israelul a distrus alte câteva blocuri rezidențiale în circumstanțe similare - dând avertismente de evacuare a locuitorilor înainte de a bombarda clădirile. Aceste lovituri care distrug blocuri întregi de apartamente sunt o tactică bine cunoscută în atacurile asupra Gaza.

 

Israelul a precizat că apelurile sale de avertizare au fost menite să prevină rănirea civililor neimplicați



Israelul afirmă că imobilele lovite erau folosite ca "centre de comandă și control" de către Jihadul Islamic pentru a dirija lansările de rachete. Israelul a precizat că apelurile sale de avertizare au fost menite să prevină rănirea civililor neimplicați.

Grupurile pentru drepturile omului condamnă astfel de atacuri care distrug blocuri întregi de locuințe ca fiind o încălcare a dreptului internațional. Un alt rezident care a primit un apel de avertizare a fost filmat în timp ce implora forțele israeliene să limiteze orice atac "la apartamentul celor vinovați".

Clădirea din Jabalia s-a prăbușit în propriile fundații. O întreagă scară care asigura calea de scăpare pentru mai multe familii se află pe orizontală, ieșind în afara unei secțiuni de zid zdrobite. Rămășițele acoperișului se află la câțiva metri deasupra pământului, oferind singura umbră pentru foștii locatari. Vecinii au reușit să îi scoată pe toți afară - aproape 50 de persoane din opt familii.

În clădire se aflau cinci persoane cu dizabilități, inclusiv distrofie musculară, spun grupurile de sprijin. Unii aveau scaune cu rotile, paturi special modificate și medicamente distruse în atacul aerian, adaugă ei.

 

Directorul executiv al Societății pentru Reabilitare din Gaza va ajute familiile



Jamal al-Rozzi, directorul executiv al Societății pentru Reabilitare din Gaza, care a venit să ajute familiile, spune că grupul său va oferi ajutor, inclusiv alimente și dispozitive medicale.

"Mă simt furios și mă doare pentru că acest lucru nu ar trebui să se întâmple, cel puțin nu pentru civili, mai ales pentru persoanele cu dizabilități", spune el.

"Toată lumea i-a văzut pe cei cu dizabilități fugind. Se întrebau: "De ce a trebuit să fie distrusă casa? Au tras aceste persoane cu handicap cu rachete?"? Noi nu avem nicio legătură cu ceea ce se întâmplă", mai spune.

"Facem apel la organizațiile internaționale și la [președintele palestinian Mahmoud Abbas] să fie alături de noi și să reconstruiască această casă, pentru că nu avem unde să mergem", spune o femeie.

Locuitorii fără adăpost au afișat pancarte pe care scrie "Protejați-ne" și "Cerem ajutor".

 

Tensiunile rămân extrem de ridicate



Încetarea focului la care s-a ajuns sâmbătă seară, mediată de Egipt, a rezistat în mare parte. Dar tensiunile rămân extrem de ridicate, după luni de violențe în Cisiordania, care s-au extins în Gaza în trei ocazii majore de la războiul total dintre Israel și Hamas din mai 2021.

În ciuda pierderilor, Jihadul Islamic a folosit escaladarea pentru a-și promova atracția ca fiind fața actuală a rezistenței armate împotriva Israelului, în timp ce Hamas - grupul militant dominant din Gaza - a rămas pe margine în ceea ce privește acțiunile militare.

Din 2021, guvernul israelian a acordat autorizații pentru mii de muncitori să treacă în Israel, stimulând economia Gaza și sporind veniturile fiscale pentru Hamas. Cu toate acestea, gruparea a avertizat împotriva planurilor anuale pentru un marș ultranaționalist al steagului israelian prin zonele musulmane din Ierusalimul de Est ocupat joi, menținând tensiunile în fierbere.

Atât Hamas, cât și Jihadul Islamic sunt incluse de Israel și de Occident pe lista organizațiilor teroriste.

Cu toate acestea, mulți palestinieni de aici se simt abandonați de o comunitate internațională care încă mai vorbește despre un viitor politic pentru regiune - o soluție cu două state - care este respinsă categoric atât de guvernul naționalist al Israelului, cât și de grupurile armate palestiniene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel