Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Numărul de fenomene meteorologice extreme este în continuă creștere. De ce trebuie să protejăm pădurile tropicale
WhatsApp
Pădurile tropicale răcesc lumea cu peste 1 grad Celsius, cresc nivelul de precipitaţii şi protejează populaţia şi culturile de căldura mortală, au indicat oamenii de ştiinţă, potrivit cărora beneficiile climatice aduse de copaci nu se limitează la aspirarea din aer a dioxidului de carbon care încălzeşte planeta, relatează joi Thomson Reuters Foundation.
Numărul de fenomene meteorologice extreme este în continuă creștere. De ce trebuie să protejăm pădurile tropicale

Într-un nou studiu lansat joi, cercetătorii au subliniat diferitele moduri în care Pământul, clima şi locuitorii săi beneficiază de pe urma pădurilor.

Fiecare zecime de grad de încălzire globală alimentează ameninţări asociate fenomenelor meteorologice extreme şi creşterii nivelului mărilor, de aceea autoarea principală a studiului, Deborah Lawrence, a declarat că este esenţial să "recunoaştem că pădurile tropicale deţin un rol foarte important în menţinerea temperaturilor la un nivel sigur".

 

Pădurile au rolul de a limita creşterea temperaturilor medii globale



Tăierea pădurilor pune în pericol obiectivul stabilit în Acordul de la Paris privind clima, acela de a limita creşterea temperaturilor medii globale la o valoare "mult sub" 2 grade Celsius şi, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, deoarece arborii absorb aproximativ o treime din emisiile de carbon produse la nivel mondial.

Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius, determinând creşterea numărului de fenomene meteorologice extreme şi niveluri mai ridicate ale mărilor.

Pe lângă răcire, pădurile oferă - inclusiv în ţările tropicale, precum Indonezia, Malaezia, Brazilia şi Republica Democratică Congo - hrană şi mijloace de trai, curăţă aerul, susţin sănătatea umană şi reprezintă un habitat esenţial pentru fauna sălbatică.

 

În 2020 s-a pierdut o zonă de pădure tropicală extrem de mare și importantă 



Însă, în 2020, s-a pierdut o zonă de pădure tropicală de dimensiunea Ţărilor de Jos, conform serviciului de monitorizare Global Forest Watch.

În timpul celor mai călduroase anotimpuri, pădurile reflectă lumina soarelui înapoi în spaţiu, absorb căldura şi eliberează umiditatea care răceşte aerul şi contribuie la formarea norilor, creând precipitaţii şi condiţii care protejează oamenii şi culturile locale, a constatat studiul recent.

Pădurile ar trebui apreciate nu doar pentru rolul lor în frânarea emisiilor şi captarea carbonului atmosferic, ci şi pentru beneficiile directe pe care le oferă comunităţilor locale, a spus Lawrence.

Cadru didactic la Universitatea din Virginia, Statele Unite, Deborah Lawrence, care a început cercetarea pădurilor pe insula Borneo, a făcut apel la înmulţirea iniţiativelor de plantare de arbori, atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale.

"Pădurile tropicale sunt ca o mare poliţă de asigurare pentru planetă", a spus ea. "Renunţăm la ele pe riscul nostru. Avem nevoie să păstrăm aceste păduri", a adăugat cercetătoarea.

 

Sunt necesare mai multe demersuri pentru a stopa creşterea defrişărilor



Danny Marks, profesor asistent de politici de mediu la Universitatea Dublin City din Irlanda, care nu a contribuit la acest studiu, a declarat că pădurile sănătoase sunt vitale în lupta contra schimbărilor climatice - atât pentru a limita emisiile, cât şi pentru adaptarea la o lume mai caldă.

Sunt necesare mai multe demersuri pentru a stopa creşterea defrişărilor, a spus el, inclusiv prin oferirea de noi finanţări şi printr-o valoare mai mare acordată serviciilor oferite de păduri.

Marks a dat drept exemplu pozitiv Costa Rica, unde o taxă pe combustibilii fosili a permis finanţări pentru protejarea naturii şi a pădurilor.

Dincolo de captarea carbonului, lista beneficiilor oferite de pădurile tropicale este nesfârşită, a spus Damian Fleming din cadrul organizaţiei de mediu WWF.

 

Pădurile contribuie la reducerea riscurilor de apariție a multor boli grave



Cercetările au demonstrat că pădurile contribuie, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale, a riscului de boli pulmonare şi la îmbunătăţirea sănătăţii mintale, a spus el.

Constatarea noului studiu, conform căreia pădurile tropicale menţin planeta cu 1 grad Celsius mai rece este "uimitoare", a declarat Fleming.

"Este o performanţă semnificativă, care demonstrează cât de ilogic este faptul că pădurile tropicale reprezintă unul dintre cele mai periclitate habitate de pe Pământ şi cel mai vulnerabil la defrişări", a adăugat el. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel