Cultivatorii de sparanghel și căpșuni din Germania nu contenesc cu laudele la adresa muncitorilor români. Pe fondul restricțiilor provocate de epimdemia de coronavirus, fermierii din această țară nu au avut de ales și au adus pe câmpuri lucrători germani.
Un experiment complet eșuat după cum spune Anja Hamm, proprietara unei ferme din apropiere de Darmstadt.
Primii români au ajuns la mijlocul lunii aprilie la ferma condusă de Anja Hamm, soțul și unchiul ei. Aceștia au fost primiși cu brațele deshise, în contextul în care exista riscul ca sparanghelul să putrezească pe câmp.
În căutarea unei soluții disperate, fermierii au angajat muncitori germani. "Aceștia nu s-au descurcat prea bine, nici măcar nu știau să folosească cuțitul la recoltat", spune femeia pentru Frankfurter Allgemeine.
După ce au sosit primii români, producția de sparanghel a crescut masiv, iar fermierii au demarat chiar și recoltarea de căpșuni.
De obicei, la ferma de lângă Darmstadt soseau în fiecare an aproximativ 100 de lucrători sezonieri din Europa de Est, majoritatea români.
Din păcate pentru Anja Hamm și familia ei, ferma a fost lovită la scurt timp de un scandal de proporții, după ce o parte din muncitorii români s-au revoltat și au plecat.
Vezi aici mai multe detalii despre situația de la ferma de lânga Darmstadt: "Scandal la o fermă din Germania. Românii s-au revoltat: "Îți găsești familia în scaun cu rotile".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News