Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO a adoptat noul concept strategic şi invită Finlanda şi Suedia să devină state membre
WhatsApp
Alianţa Nord-Atlantică a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul concept strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China, iar Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, anunţă secretarul general Jens Stoltenberg.
Premierul suedez Kristersson: Ușa către NATO nu este închisă, în ciuda disputei cu Turcia

"Astăzi, liderii statelor NATO au exprimat susţinere pentru noul Concept Strategic. Documentul este în curs de a fi publicat. (...) Noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii noastre. (...) În actuala formă a Conceptului, nu menţionăm China catalogând-o printr-un singur cuvânt, aliaţii afirmă că politicile coercitive ale Chinei constituie provocări la adresa intereselor noastre, la adresa securităţii şi a valorilor noastre.

Conceptul prezintă şi poziţia noastră comună privind combaterea terorismului, precum şi a ameninţărilor cibernetice şi hibride", a declarat Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă organizată la summitul NATO de la Madrid.

"Astăzi, liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Acordul obţinut aseară de Turcia, Finlanda şi Suedia a deschis drumul spre această decizie. Aş vrea să mulţumesc Turciei, Finlandei şi Suediei pentru acceptarea invitaţiei mele de organizare a negocierilor pentru a găsi un drum unitar înainte. (...) Este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda şi Suedia, este un acord bun pentru NATO", a subliniat Jens Stoltenberg.

 

Iohannis: Toate acțiunile NATO sunt defensive. Rusia să înțeleagă și să nu continue în Ucraina

 

Toate deciziile luate de NATO la summitul de la Madrid sunt acțiuni strict defensive, spune Klaus Iohannis. „Nu au componentă agresivă împotriva Federației Ruse, însă și Rusia trebuie să înțeleagă că ar face bine să facă la fel și să nu continue în Ucraina”, adaugă șeful statului.

„Paradigma în care lucrăm este să sprijinim Ucraina, dar să nu mergem până acolo încât să provocăm un conflict militar între NATO și Federația Rusă”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că nu există motive care pot fi invocate în acest sens.

„Acțiunile noastre sunt toate strict defensive. Întărim postura de apărare de Flancul Estic. Vom întări și alte zone, vom merge pe cercetare. Dar niciunele dintre ele nu au componentă agresivă împotriva Federației Ruse, însă și Rusia trebuie să înțeleagă că ar face bine să facă la fel și să nu continue în Ucraina”, încheie Iohannis.

Șeful statului a anunțat anterior că a fost reconfirmată securitatea aliaților de pe flancul estic, iar în ceea ce privește grupul de luptă din România, Klaus Iohannis a spus că acesta poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este în prezent, la nivel de brigadă, dacă situația de securitate o va impune.

„Prin deciziile luate, securitatea României și a fiecărui român este mai bine asigurată”, a adăugat Iohannis, conform Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel