Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mulţi români sunt afectaţi de boli specifice folosirii aerului condiţionat
WhatsApp
Este sezonul folosirii aerului condiţionat, astfel că mulţi români sunt afectaţi de boli specifice; unele dintre ele sunt virozele, semnalate mai ales în zilele caniculare. Specialiştii atrag atenţia asupra utilizării şi întreţinerii aparatelor de răcire

Potrivit medicilor specialişti, de vină este, în primul rând, petrecerea unui timp îndelungat în încăperi cu instalaţii de aer condiţionat, utilizate în exces sau incorect. 

„Dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală“, a explicat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaş, pentr Radio România Actualități, citează Rador.

Mulţi români sunt afectaţi de boli specifice folosirii aerului condiţionat

 

Automedicaţia reprezintă o altă problemă a românilor. 

„Eu le-aş recomanda la părinţi să meargă la medic, să nu mai înceapă tratamente empirice acasă, la domiciliu, că din păcate ne vin mulţi după ce iau automedicaţie acasă cu te miri ce. Recomandarea mea e să apeleze la un medic, la consultul unui medic, fie că este medicul de familie, fie că este medicul din permanenţă, fie că este medicul pediatru de la urgenţă. Să renunţe la automedicaţie acasă“, aafirmat vicepreşedintele Colegiului Medicilor Sălaj, medicul Csakvari Alexandru.

Medicii îndeamnă populaţia să fie atentă şi la apa din piscine pentru prevenirea unor îmbolnăviri specifice sezonului.

 

UE analizează tăierea alimentării sistemelor de încălzire și de aer condiționat, dacă Rusia oprește complet gazele naturale 

 

Uniunea Europeană analizează un set de măsuri urgente, care ar putea fi luate la nivelul întregii economii, inclusiv reducerea utilizării sistemelor de încălzire şi de aer condiţionat, precum şi măsuri bazate pe piaţă, pentru a diminua impactul provocat de o oprire bruscă a livrărilor de gaze naturale din partea Rusiei, principalul său furnizor.

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg News, Comisia Europeană estimează că există un risc considerabil ca Moscova să oprească livrările de gaze în acest an, într-un mod abrupt şi unilateral. Pentru a se pregăti în eventualitatea unui astfel de scenariu, executivul comunitar intenţionează să recomande măsuri suplimentare pe care ţările membre ar trebui să le aibă în vedere pentru a reduce consumul de gaze şi costurile viitoare pentru companii şi consumatori.

"Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime", se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie. "Acţiuni comune anticipate la nivelul UE în acest moment critic al umplerii facilităţilor de depozitare va reduce nevoia unei diminuări mai dureroase la iarnă, în cazul întreruperii livrărilor din Rusia", se mai arată în documentul citat.

Vârful de consum este așteptat la iarnă



Principala provocare cu care se va confrunta UE la iarnă va fi aceea de a se asigura că există suficiente rezerve de gaze pentru a trece de vârful de consum pentru încălzire şi producţia de electricitate. În plus, stocurile de gaze funcţionează şi ca un amortizor, pentru că permite transferul de gaze peste hotare în interiorul UE, pentru a se asigura că toate statele membre sunt suficient aprovizionate.

Simulările efectuate de operatorii de sistem din UE arată că, în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de gaze ruseşti începând cu luna iulie, gradul de umplere a depozitelor ar putea coborî până la 71%-65% la începutul lunii noiembrie, ceea ce ar fi semnificativ mai puţin decât ţinta de 80%, precizează documentul consultat de Bloomberg. Dacă întreruperea ar apărea mai târziu, de exemplu în octombrie sau în lunile următoare, riscul unui gol ar fi mai mic, dar ar fi şi mai puţin timp la dispoziţie pentru a remedia situaţia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel