Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul de externe britanic, Liz Truss, acuzată de insultarea Franţei
WhatsApp
Ministrul de externe britanic, Liz Truss, a fost acuzată de Partidul Laburist, din opoziţie, de insultarea Franţei - unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Marii Britanii. 
Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, promite să obțină o "mare victorie" pentru conservatori în 2024

Truss a afirmat că "juriul încă deliberează", în legătură cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, în răspuns la întrebarea parlamentarilor conservatori dacă domnul Macron este "prieten sau duşman" al Marii Britanii.

Lizz Truss a adăugat că, dacă va deveni prim-ministru, îl va judeca pe Emmanuel Macron după "fapte, nu vorbe".

Ministrul de externe britanic, Liz Truss, acuzată de insultarea Franţei

 

Deşi e candidată la şefia Partidului Conservator, doamna Truss este, încă, ministru de externe - practic, diplomatul cu cel mai înalt rang din Marea Britanie. Laburistul David Lammy a acuzat-o de "insultarea inutilă" a unuia dintre "cei mai apropiaţi aliaţi ai Marii Britanii", pentru a face pe plac unei "galerii de conservatori".

Afirmaţiile au fost criticate şi de unii parlamentari conservatori, un fost ministru declarând că, deşi relaţiile franco-britanice sunt complexe, este complet eronată sugestia că domnul Macron nu ar fi prieten al Marii Britanii.

La aceeaşi întrebare, contracandidatul lui Truss, Rishi Sunak, a răspuns că Macron este "prieten" pentru Marea Britanie, potrivit BBC, titrează Rador.

Marea Britanie. Campania pentru desemnarea unui nou premier devine tot mai acida

 

În Marea Britanie, campania perntru desemnarea unui nou premier devine tot mai acida. În cursă au rămas ministrul de externe, Liz Truss, şi fostul ministru de finanţe, Rishi Sunak.

Ei au viziuni profund diferite de reformare a economiei. În privinţa Brexitului, amândoi sunt de părere că este nevoie de modificarea acordului încheiat cu Uniunea Europeană.

Între Liz Truss, actualul ministrul de externe, şi fostul ministru de finanţe, Rishi Sunak, sunt diferenţe profunde în politicile publice pe care le propun, însă în privinţa Brexit, ambii susţin că este nevoie de modificarea acordului semnat de Boris Johnson cu Uniunea Europeană. Există deja o lege în Parlament care urmăreşte acest lucru.

Acordul Brexit a cauzat cele mai mari tensiuni în Irlanda de Nord, unde, în acest moment, forţele unioniste şi cele republicane refuză să colaboreze pentru formarea unui nou guvern. Liz Truss susţine modificarea unilaterală a protocolului privind Irlanda de Nord din acord.

„Până când nu rezolvăm chestiunea protocolului, nu vom avea un guvern funcţional în Irlanda de Nord“, afirmă Liz Truss, titrează Rador.

Rishi Sunak sugerează, în schimb, că ar fi pregătit să renegocieze acordul.

„Amândoi susţinem adoptarea legii care este în Parlament, dar ştim cu toţii că asta durează. Între timp, dacă voi fi ales premier, voi urmări să discut cu Uniunea Europeană, cu Irlanda, cu Franţa, să vedem dacă putem negocia o soluţie“, afirmă Sunak.

În 5 septembrie va fi anunţat numele noului premier britanic. Sondajele de opinie o dau favorită pe Liz Truss, considerată o apropiată de Boris Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel