Medicul Octavian Jurma crede că, dacă regulile sunt respectate, de sărbători se va ajunge la o rată de infectare de sub 1,5 la mia de locuitori.
"Este asadar incontestabil ca ne aflam intr-o faza de scadere accelerata a numarului zilnic de cazuri. In acest ritm vom cobori oficial sub 10,000 de cazuri pe zi inca din aceasta saptamana si sub 5,000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie. Coborarea sub pragul de 5,000 de cazuri pe zi este importanta pentru ca este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din Romania. La 2 saptamani dupa coborarea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situatia in spitale va deveni suportabila cu mai putin de 1,500 de internari la ATI si numarul de decese va scadea la 200 de decese pe zi. Inseamna ca luna noiembrie va fi caracterizata de contrastul dintre scaderea rapida a numarului de cazuri noi si dramatismul de spitale si numarul crescut de decese. Din acest punct de vedere, in luna noiembrie vom avea varful de decese care urmeaza varfului de cazuri din luna octombrie", a scris, marţi seară, pe Facebook, epidemiologul Octavian Jurma.
Potrivit medicului, "varful a fost deci atins si depasit in mod natural in octombrie prin evolutia nestanjenita a pandemiei. In noiembrie doar culegem roadele acestui experiment sinistru efectuat pe seama poporului roman de care proprii sai conducatori".
Totodată, el a precizat că la 2 săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situaţia în spitale va deveni suportabilă cu mai puţin de 1,500 de internări la ATI şi numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi.
”Înseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi şi dramatismul de spitale şi numărul crescut de decese.Din acest punct de vedere, în luna noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie”, a mai scris medicul.
"Suntem sigura tara din Europa care a mers pana la capat cu imunizarea de turma prin infectare si a lasat un val epidemic sa ajunga la varf nestingherit. Acum coborarea este in mare masura tot naturala, dar faza descendenta este mult mai putin predictibila decat faza ascendenta.Cel mai mare impact si cel mai putin predictibil factor non-framaceutic asupra curbei infectarilor ramane factorul politic si masurile adoptate sau refuzate. Cel mai predictibil factor ca impcat asupra curbei de infectare si mai ales asupra curbei cazurilor grave si deceselor ramane factorul farmaceutic, respectiv vaccinarea care la randul sau depinde de factorul politic si masurilor de stimulare respectiv inhibare a vaccinarii", a explicat medicul Octavian Jurma.
Potrivit acestuia, totul depinde de respectarea măsurilor şi de impunerea restricţiilor potrivite de către autorităţi, relatează news.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News