Medicul Radu Angelescu spune că antibioticele nu schimbă evoluția bolii decât în unele cazuri.
„Antibioticele în COVID nu aduc niciun beneficiu și nu schimbă evoluția bolii cu excepția cazurilor în care avem infecție bacteriană supra-adăugată. Avem aproape 2 ani de când tratăm COVID și nu vrem să înțelegem asta”, a scris, pe Facebook, medicul român.
Utilizarea de antibiotice poate provoca alte probleme medicale.
„Riscăm efecte adverse semnificative precum infecția cu Clostridium difficile sau o colită membranoasa. Asta fără a mai pune la socoteală rezistență la antibiotice”, a precizat Radu Angelescu.
Medicul român citează rezultatele unui studiu Principle, potrivit căruia utilizarea Azitromicinei nu se justifică pentru reducerea riscului și a timpului de recuperare în cazul pacienților COVID.
Pe de altă parte, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat luni începerea evaluării în procedură accelerată a tratamentului anti-COVID-19 sub formă de pastile produs de laboratorul american Merck, un remediu uşor de administrat, care ar putea deveni un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, complementar vaccinurilor, informează AFP.
''Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a lansat evaluarea continuă a medicamentului antiviral oral molnupiravir (...) dezvoltat de Merck (...) destinat tratamentului COVID-19 la adulţi'', ceea ce permite accelerarea procedurii, a declarat într-un comunicat agenţia de reglementare europeană cu sediul la Amsterdam.
Rezultatele preliminare ale studiilor de laborator şi ale studiilor clinice ''sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (...) de a se multiplica în organism, prevenind astfel spitalizarea sau decesul în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19'', a precizat EMA.
Dacă va fi autorizat, acest medicament, denumit molnupiravir, va reprezenta astfel un progres major care va permite reducerea relativ uşor a formelor grave ale bolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News