Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Masca, la un pas de a redeveni obligatorie în Italia: Complicațiile gripă+COVID, motive de îngrijorare pentru medici
WhatsApp
Autoritățile sanitare din Italia analizează dacă este oportună reintroducerea obligativității măștii de protecție, în contextul în care cazurile de gripă au explodat, iar pandemia de COVID-19 nu s-a terminat. Opiniile pe acest subiect sunt contradictorii, iar medicii fac un apel la populație. Și în Franța se vorbește despre o posibilă revenire la obligația de a purta mască. 

Cazurile de gripă, duble față de perioada pre-Covid, dar și circulația coronavirusului pune pe jar medicii din Italia. Circulația mai mare a virușilor aeropurtați ar putea justifica revenirea la folosirea măștilor care reduc transmiterea agenților patogeni între oameni.

Recomandări instituționale în Italia

 

Un apel în acest sens vine de la medicii de familie din Lombardia. "Avem studii foarte complete: nu doar gripa, ci și Covid. Situația a explodat deja, mai rău decât în ​​ultimii ani și pre-Covid. Numărul de pacienți este semnificativ mai mare. În acest moment, grupul tinerilor adulți pare să fie mai afectat, bătrânii puțin mai puțin”, relatează Paola Pedrini, secretar general al Fimmg (Federația Italiană a Medicilor Generaliști) Lombardia, care invită cetățenii să folosească masca de protecție, potrivit publicației Corriere della Sera.

"Se reiterează necesitatea adoptării în continuare a măsurilor comportamentale individuale și colective avute în vedere și/sau recomandate, precum folosirea măștii”, precizează alături de Institutul Superior de Sănătate (ISS) și Ministerul Sănătății a raportului săptămânal despre Covid. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Oficiul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au emis, de asemenea, o notă comună în ultimele zile cu privire la importanța măsurilor de protecție individuală, precum măștile în locuri închise și aglomerate.

Ce spun medicii italieni

 

„Măștile nu sunt interzise. Avem nevoie de atenție și de bun simț. Va fi un sezon greu, ca întotdeauna vor fi morți, de obicei între 5 mii și 15 mii. Vârful este așteptat de Crăciun, cu aproximativ 250 de mii de cazuri pe zi”, spune virologul Fabrizio Pregliasco.

Matteo Bassetti, un alt expert este de părere că nu trebuie să ne întoarcem la purtarea măștilor. "Aceste microorganisme trebuie să circule și au circulat mereu, trebuie să ne protejăm dar cum? De exemplu, am pierdut foarte mult acoperirea pentru pneumococ, vaccinarea împotriva pneumoniei, dar și cele pentru gripă”, precizează directorul de boli infecțioase de la spitalul Policlinico San Martino din Genova.

„Astăzi cel mai bun lucru de făcut, având în vedere circulația ridicată a Sars-CoV-2, este să recomandăm măsurile de protecție pe care le cunoaștem, deci și masca”, observă Massimo Andreoni, șeful Bolilor Infecțioase la Policlinica Tor Vergata din Roma și director de știință al Societății Italiene de Boli Infecțioase și Tropicale.

Masca NU mai e obligatorie în Italia

 

Obligația de a purta mască a fost eliminată în Italia (cu excepția spitalelor și a unităților de sănătate), dar cine dorește poate să-i protejeze pe alții și să continue să se protejeze.

Problema măștilor este dezbătută și în Franța, acolo unde ministrul Sănătății, Francois Braun, nu a exclus revenirea la obligație din cauza unui salt în cazurile de Covid-19, dar a dat asigurări că ar prefera să o evite și a lansat simultan un apel pentru a se vaccina. Problema, de fapt, nu este atât răspândirea bolilor infecțioase, cât suprapunerea ulterioară a patologiilor și impactul asupra persoanelor fragile, cu implicarea spitalelor și a secțiilor de terapie intensivă.

Deocamdată, situația din Italia este sub control, chiar dacă în unele Regiuni există semne de avertizare de la Departamentele de Urgență.

Vârful de infectări va fi atins de Crăciun

 

Între timp, vârful infectărilor cu gripă este așteptat de Crăciun cu cifre semnificative. "Dacă cazurile vor crește, poate aș păstra masca în mijloacele de transport în comun și în locurile aglomerate, în special pentru bătrâni și fragili. Fără a reintroduce obligația, dar recomandând-o”, spune Massimo Ciccozzi, șeful Unității de Statistică Medicală și Epidemiologie Moleculară a Facultății de Medicină și Chirurgie a Campus Bio-Medico din Roma.

În schimb numărul de infectări cu Covid se menține la un nivel relativ stabil. Conform monitorizării independente a Fundației GIMBE, în săptămâna 25 noiembrie - 1 decembrie 2022, cazurile pozitive în prezent au crescut cu +14.712 (+3%), dar, potrivit notei de informare, numărul de noi cazuri săptămânale de Covid nu mai este un indicator de încredere din cauza lipsei de testare a persoanelor asimptomatice.

 

-------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel