Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Neagră, „bomba cu fitil” între SUA și Rusia, după ce rușii au doborât drona americană
WhatsApp
Se pare că toți ochii vor rămâne pentru o vreme asupra Mării Negre, după ce rușii au doborât drona americană.
Marea Neagră, „bomba cu fitil” între SUA și Rusia, după ce rușii au doborât drona americană / Foto: Captură video youtube

Dronă militară ar putea să nu fie singurul lucru care lipsește acum Statelor Unite în Marea Neagră. Întâmplarea cu avioanele de vânătoare ruseşti din această săptămână a ridicat şi o întrebare-cheie în materie de securitate pentru Washington şi aliaţii săi. 

Există o strategie clară pentru o cale navigabilă critică, care a fost mult timp în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident şi care ar putea deveni acum un punct fierbinte major?, scrie NBC News.

 

Profunzimea conflictului



Parlamentarii și foștii oficiali militari au declarat că răspunsul este deosebit de îngrijorător, în condițiile în care un acord pentru a permite aprovizionarea critică cu cereale să iasă din porturile ucrainene de la Marea Neagră se află în balanță, iar flota Rusiei folosește zona ca platformă de lansare pentru atacuri împotriva orașelor ucrainene.

Descrisă de unii drept "un potențial butoi cu pulbere", Marea Neagră este puțin mai mare decât California și are șase țări pe coasta sa: Turcia, România și Bulgaria, membre NATO, precum și Georgia și Ucraina, care sunt considerate parteneri ai SUA, dar nu fac parte din alianță. 

Și mai este și Rusia. 

 

Turcia împiedică navele de război să intre prin Bosfor



La un moment dat, SUA a ajutat aliații să egaleze prezența sa în Marea Neagră și a efectuat exerciții acolo, dar administrația Biden a retras navele americane din zonă când s-a dovedit că rușii se pregăteau să invadeze Ucraina. Turcia împiedică acum navele de război să intre în mare prin strâmtoarea Bosfor, pe care o controlează și pe care o poate închide în timp de război. 

Acest lucru înseamnă că Statele Unite ale Americii nu au niciun mijloc de a recupera drona, pe care SUA au declarat că au doborât-o marți în Marea Neagră, după ce un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu ea. 

"Aceasta indică lipsa unei abordări cuprinzătoare a unei regiuni care este importantă, nu doar pentru aliații noștri și pentru țările riverane Mării Negre, ci și pentru securitatea Statelor Unite", a declarat senatorul Jeanne Shaheen, din New York, pentru NBC News, cu privire la rolul militar diminuat al Americii în zonă.

Statele Unite nu au o navă în zonă pentru a recupera epava, iar singurul aliat NATO care se învecinează cu Marea Neagră și care are o flotă suficient de robustă pentru a se apropia potențial de locul prăbușirii este Turcia, care a încercat să rămână relativ prietenoasă cu Moscova în războiul cu Ucraina.

SUA trebuie să schițeze un plan pentru abordarea sa privind apărarea Mării Negre

 

Rusia a dat vina pe SUA pentru confruntare, negând că avionul său a intrat în contact cu drona și acuzând Washingtonul de provocare prin faptul că a efectuat supravegherea în apropierea spațiului aerian rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut din extinderea prezenței Moscovei o prioritate, anexând Peninsula Crimeea - sediul istoric al Flotei ruse a Mării Negre și o piatră de temelie a capacității Kremlinului de a-și proiecta puterea în întreaga regiune - și s-a amestecat de mult timp în țările vecine, precum Georgia.

Shaheen, care prezidează Subcomisia Senatului pentru relații externe privind Europa și cooperarea regională în materie de securitate, și alții au declarat că incidentul cu drone de săptămâna aceasta a evidențiat faptul că SUA trebuie să schițeze un plan pentru abordarea sa privind apărarea Mării Negre.

 

Marea Neagră, un punct slab pe flancul NATO?



Întâmplarea cu drona a împins-o pe Shaheen, care a vizitat luna trecută o bază aeriană NATO din România, să reintroducă un proiect de lege împreună cu senatorul Mitt Romney, republican din Utah, care ar cere administrației Biden să elaboreze o strategie inter-agenții în termen de 180 de zile pentru a aprofunda legăturile economice și militare ale SUA cu țările din regiune.

Foști oficiali din domeniul securității naționale care au operat în regiune au declarat că nivelul investițiilor SUA și NATO în Marea Neagră nu corespunde importanței sale strategice. Aceștia au spus că, în ciuda retoricii NATO, activitatea occidentală în regiune a început să scadă după ce Moscova a cucerit Crimeea.

Glen Grant, un fost ofițer britanic care a lucrat ca instructor militar și consultant pentru Ucraina și Bulgaria, a declarat că Marea Neagră este un punct slab în special pentru flancul estic al NATO.

 


"Nu există NATO pe acel mal din cauza slăbiciunii Bulgariei și României”



"Nu există NATO pe acel mal din cauza slăbiciunii Bulgariei și României și a intransigenței Turciei", a spus el. "Din această cauză, nu aveți o prezență NATO în Marea Neagră".

Un oficial NATO, care a cerut să-și păstreze anonimatul pentru a putea vorbi liber, a subliniat că regiunea Mării Negre este de "importanță strategică" pentru alianță, menționând că membrii săi au consolidat prezența NATO ca răspuns la anexarea Crimeei de către Kremlin în 2014 și la invazia pe scară largă a Ucrainei anul trecut.

Oficialul a declarat că NATO a condus mai multe misiuni de poliție aeriană din România și Bulgaria, a amplasat mai multe sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă în România și Turcia și a staționat noi grupuri de luptă în regiune.

Steven Horrell, un fost ofițer de informații navale al SUA care studiază regiunea pentru Center for European Policy Analysis, un think tank cu sediul la Washington, a declarat că Turcia - care servește drept bastion sudic al NATO și are una dintre cele mai puternice armate din alianță - "trebuie să fie în centrul" oricărei strategii privind Marea Neagră.

 


"Trebuie să ne bazăm pe cei trei aliați NATO Bulgaria, România și Turcia”



Statele Unite trebuie să găsească o modalitate de a face din Turcia un partener mai de încredere, în timp ce Washingtonul dezvoltă, de asemenea, legături mai strânse cu țări precum România și Bulgaria, a spus el.

Cel puțin, se pare că există o oarecare evoluție către o mai mare cooperare, întrucât președinții României și Bulgariei s-au întâlnit miercuri la Sofia și au semnat un pact pentru stimularea legăturilor.

"Trebuie să ne bazăm pe cei trei aliați NATO [Bulgaria, România și Turcia] și pe statele de la Marea Neagră pentru a conduce", a spus Horrell. "A fost o provocare pentru cei trei să se unească pe o singură voce în același mod în care au făcut-o, de exemplu, statele baltice".

Ministerele de externe ale Bulgariei, României și Turciei nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Acordul privind cerealele expiră duminică

Intermediat de Turcia și de Națiunile Unite, pactul a permis Ucrainei - unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, ulei de floarea-soarelui, grâu și porumb din lume - să stabilizeze piețele mondiale și să asigure securitatea alimentară globală. De asemenea, a adus țării banii atât de necesari în timp ce se luptă cu invazia Rusiei.

În timpul procesului de reînnoire, însă, Rusia a încercat să facă presiuni pentru concesii mai mari și să scurteze pactul de la 120 de zile la 60, ceea ce a generat temeri că acordul ar putea fi sabotat.

Vizitând un depozit logistic al Națiunilor Unite din Addis Abeba care stochează o parte din grâul ucrainean care a ajuns în capitala etiopiană, secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că este vital ca acordul să fie reînnoit.

"Putem vedea impactul dacă acest lucru nu se va întâmpla, deoarece înseamnă literalmente că ceea ce vedeți chiar aici ... nu va ajunge în multe alte locuri", a declarat Blinken reporterilor.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel