Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie se confruntă cu cele mai mari greve din istoria sistemului de sănătate. Disputele salariale se prelungesc
WhatsApp
Marea Britanie se va confrunta luni cu cea mai mare grevă a lucrătorilor din domeniul sănătății, în timp ce zeci de mii de asistenți medicali și ambulanțieri vor ieși în stradă, în cadrul unei dispute salariale tot mai dureroase cu guvernul, ceea ce va provoca noi perturbări în sistemul de sănătate, care se află deja în dificultate.
Marea Britanie se confruntă cu cele mai mari greve din istoria sistemului de sănătate. Disputele salariale se prelungesc

Asistentele medicale și lucrătorii de pe ambulanță au intrat în grevă separat de la sfârșitul anului trecut, dar greva de luni, care îi va implica pe ambii, în mare parte în Anglia, va reprezenta cea mai mare din istoria de 75 de ani a Serviciului Național de Sănătate (NHS).

Cel mai important medic din Anglia, Stephen Powis, a declarat că greva din această săptămână, în cadrul căreia și fizioterapeuții vor ieși în stradă joi, va fi probabil cea mai perturbatoare de până acum.

Lucrătorii din domeniul sănătății cer o majorare salarială care să reflecte cea mai gravă inflație din Marea Britanie din ultimele patru decenii, în timp ce guvernul spune că aceasta ar fi inaccesibilă și ar provoca și mai multe creșteri de prețuri, iar la rândul său, ar face ca ratele dobânzilor și ratele ipotecare să crească și mai mult.

 

Aproximativ 500.000 de lucrători au declanșat greve

 

Aproximativ 500.000 de lucrători, mulți din sectorul public, au declanșat greve începând din vara anului trecut, ceea ce sporește presiunea asupra premierului Rishi Sunak pentru a rezolva disputele și a limita perturbarea serviciilor publice, cum ar fi căile ferate și școlile.

Întrebat de Sky News dacă grevele vor pune vieți în pericol, ministrul afacerilor, Grant Shapps, a declarat că este "îngrijorat de acest lucru" din cauza lipsei de cooperare între serviciile de sprijin, cum ar fi armata, și lucrătorii care fac grevă.

"Colegiul Regal al Asistenților Medicali (Royal College of Nursing - RCN) a spus în mod foarte responsabil... a spus NHS că aici vom face grevă și ei sunt capabili să pună la punct acoperirea de urgență. Din nefericire, am asistat la o situație cu sindicatele din domeniul ambulanțelor, care refuză să furnizeze aceste informații", a spus el.

Lucrătorii din ambulanță au negat acuzațiile lui Shapps.

Sharon Graham, liderul sindicatului Unite, a declarat duminică pentru BBC că dorește ca Sunak să vină la masa negocierilor, acuzând guvernul că minte în legătură cu lucrătorii din ambulanță.

 

"Acest guvern pune vieți în pericol"

 

NHS, care a reprezentat din punct de vedere istoric o sursă de mândrie pentru majoritatea britanicilor, se află sub o presiune extremă, cu milioane de pacienți pe listele de așteptare pentru operații și mii de persoane în fiecare lună care nu reușesc să primească îngrijiri de urgență prompte.

RCN spune că un deceniu de salarii mici a contribuit la plecarea a zeci de mii de asistente medicale - 25.000 doar în ultimul an -, iar lipsa gravă de personal are un impact asupra îngrijirii pacienților.

RCN a cerut inițial o creștere salarială de 5% peste rata inflației și a declarat ulterior că ar putea să se întâlnească cu guvernul "la jumătatea drumului", dar ambele părți nu au reușit să ajungă la un acord în ciuda unor săptămâni de discuții.

Între timp, mii de lucrători din domeniul ambulanțelor, reprezentați de sindicatele GMB și Unite, vor intra în grevă luni, în cadrul propriului lor conflict salarial. Ambele sindicate au anunțat mai multe zile de acțiune sindicală.

 

Nu toți lucrătorii de la ambulanță vor face grevă în același timp și se va răspunde la apelurile de urgență

 

În Țara Galilor, asistenții medicali și o parte dintre lucrătorii din ambulanță au anulat grevele planificate pentru luni, deoarece analizează ofertele salariale ale guvernului galez.

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat TalkTV, Sunak a declarat că i-ar "plăcea să le ofere asistentelor medicale o mărire masivă de salariu", dar a spus că guvernul se confruntă cu alegeri dificile și că finanțează NHS în alte domenii, cum ar fi furnizarea de echipamente medicale și ambulanțe, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel