Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie. Certificate COVID false, vândute pe Facebook alături de droguri, arme și bunuri furate
WhatsApp
Certificatele Covid au devenit o adevărată afacere pentru unele persoane, care îi îndeamnă pe oameni către site-uri care vând certificate COVID false, notează BBC.  

Locuitorii din Marea Britanie sunt obligați să facă dovada statutului de vaccinare pentru a avea acces în anumite locuri și pentru a evita carantina după o călătorie în străinătate. În acest context, au apărut tot mai multe postări pe site-ul de socializare, care oferă persoanelor nevaccinate certificate false pentru a ocoli regulile.

Cu privire la acest aspect, Facebook a declarat că va elimina conținutul "ori de câte ori îl vom găsi".

Permisele NHS Covid au fost introduse în Anglia în anumite medii, ca parte a măsurilor din planul B al guvernului britanic, în urma răspândirii rapide a variantei Omicron.

"Am găsit permise, certificate, carduri, carduri de vaccinuri, chiar și până la alegerea vaccinului pe care doreai să îl înregistrezi pe card", a declarat Jonathan Benton, care conduce firma de investigații cibernetice Intelligent Sanctuary.

Astfel, certificatele Covid au fost găsite la vânzare alături de droguri, arme și bunuri furate pe dark web, vânzătorii pretinzând că furnizează documente din multe țări, inclusiv din SUA și UE.

 

Certificate COVID false, folosite pentru a intra în Marea Britanie

 

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: "Frauda este o infracțiune, iar falsificarea dovezilor privind statutul Covid-19 nu numai că ar putea pune vieți în pericol, dar ar putea fi amendați cu 10.000 de lire sterline.

"NHS Covid Pass este o modalitate sigură, securizată și gratuită prin care persoanele își pot împărtăși statutul de vaccinare Covid-19 - acesta include caracteristici de securitate pentru a minimiza riscul de fraudă și pentru a ajuta organizațiile să autentifice Covid Pass-ul care le este prezentat.

"Continuăm să colaborăm îndeaproape cu autoritățile de aplicare a legii și cu partenerii noștri pentru a combate escrocheriile online, inclusiv fraudele legate de Covid-19."

De asemenea, într-o astfel de postare, un vânzător a pretins că poate furniza certificate din 22 de țări, inclusiv Portugalia, Franța, Grecia, Spania, Australia, Letonia, Maroc și Regatul Unit.

Acesta nu oferea doar certificate pe hârtie, ci pretindea că poate furniza aplicații Covid ale autorităților naționale de sănătate cu coduri QR, deoarece spunea că lucrează cu persoane din cadrul autorităților de sănătate, care ar putea adăuga informații în baza de date.

În aceste condiții, este dificil de estimat câte permise false sunt în circulație, dar, potrivit unui sindicat al Forțelor de Frontieră, unele au fost folosite în încercarea de a intra în Marea Britanie, scrie BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel