Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), pe statele de plată ale companiilor britanice erau cu 197.000 mai mulţi salariaţi în mai, cea mai semnificativă creştere înregistrată într-o singură lună de când s-a început publicarea datelor, în iulie 2014. În total, numărul angajaţilor a urcat la 28,5 milioane.
De asemenea, în perioada februarie - aprilie 2021, rata şomajului a scăzut la 4,7% în Regatul Unit, de la 4,8%, în linie cu estimările analiştilor.
Datele publicate marţi arată că, în perioada aprilie 2020 - aprilie 2021, s-a înregistrat cea mai rapidă creştere a salariilor din 2007, deşi statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparaţia cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an şi de creşterea şomajului în rândul angajaţilor cu salarii scăzute.
Câştigurile săptămânale medii în perioada februarie - aprilie 2021 au urcat cu 5,6% faţă de anul anterior, cel mai semnificativ avans din martie 2007 şi peste estimările analiştilor.
"Nivelul angajărilor încă este sub cel dinaintea crizei, sugerând că piaţa muncii încă este într-o situaţie dificilă", a apreciat Thomas Pugh, economist la Capital Economics.
Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program ar urma să scadă la 2,75 milioane în perioada aprilie - iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul acestui an. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.
Prin acest program s-au plătit salarii pentru 8,9 milioane de salariaţi în perioada de vârf din mai 2020, iar în aprilie 2021 erau 3,4 milioane de angajaţi care beneficiau de schemă.
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 758.000, pe fondul majorării cererii în sectorul turismului şi al alimentaţiei publice.
Rata inactivităţii în rândul bărbaţilor a urcat la nivelul record de 17,8%.
Banca Angliei se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, întrucât cea mai mare parte a angajaţilor vor reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.
Guvernul speră că economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ în această primăvară şi în vară, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News