Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Manifestații anti extrema dreaptă: Francezii nemulțumiți de rezultatele alegerilor au ieșit în stradă / VIDEO
WhatsApp
Franța. Sunt așteptate proteste masive din partea oponeninților extremei drepte. 
Foto: Captură de ecran/ Sursă: Reuters - Youtube CNN News18

La mai puțin de o săptămână după dizolvarea Adunării Naționale, oponenții extremei drepte vor organiza sâmbătă proteste în întreaga Franță, la apelul sindicatelor, asociațiilor și coaliției de stânga „Noul Front Popular”, desemnată principal adversar de către șeful RN, Jordan Bardella, în perspectiva alegerilor legislative anticipate.

Protest în Franța: 200 de manifestate în întreaga țară 

 

Aproximativ 200 de manifestații sunt programate în weekendul premergător alegerilor legislative din 30 iunie și 7 iulie. Acțiunile vor începe sâmbătă dimineața în orașe precum Bayonne, Toulon și Valenciennes. La Paris, marșul va porni la ora 14.00 pe traseul tradițional Republica-Bastille-Nation, iar Lyon va organiza un protest duminică.

Conform surselor din poliție, sunt așteptate între 300.000 și 350.000 de persoane, dintre care 50.000 până la 100.000 în capitală. Vor fi mobilizați 21.000 de polițiști și jandarmi pentru a asigura ordinea.

„Este necesar ca această zi să se desfășoare fără violență, așa cum am reușit în cazul protestelor privind pensiile,” a declarat liderul CFDT, Marylise Léon, pentru Le Parisien. Cu toate acestea, de vineri seara, câteva mii de oameni au protestat în mai multe orașe, în Lyon fiind raportate violențe care au dus la rănirea a patru persoane, inclusiv trei polițiști.

Sindicatele fac apel la mobilizare. Cinci sindicate majore – CFDT, CGT, UNSA, FSU și Solidaires – fac apel la mobilizare. În ciuda apolitismului declarat, FO, CFE-CGC și CFTC nu au chemat la demonstrații, deși anumite federații, cum ar fi cea educațională la FO, vor participa.

„Este nevoie de un început democratic,” a subliniat Léon, îndemnând la vot împotriva RN.

Liderii de stânga, care au chemat la mobilizare, vor putea măsura popularitatea „Noului Front Popular”, o coaliție electorală care reunește principalele partide de stânga, de la La France Insoumise până la Place publique. 

Președintele Emmanuel Macron a criticat vineri seara coaliția stângii, numind-o „un spectacol de mare inconsecvență”. Coordonatorul LFI, Manuel Bompard, a subliniat că acest „contract legislativ” al coaliției propune o ruptură totală cu politica lui Macron, axată pe abrogarea reformei pensiilor și creșterea salariului minim la 1.600 de euro.

Jordan Bardella, liderul RN, a denunțat apelurile la proteste drept „extrem de periculoase”, afirmând că democrația nu poate fi contestată. El a criticat manifestațiile și a subliniat că doar RN și Noul Front Popular pot forma un guvern.

Mobilizarea de sâmbătă este privită ca un test crucial pentru coaliția de stânga și un răspuns la ascensiunea extremei drepte, reprezentată de RN.

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel