Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai mulți hoți români au terorizat bătrânii dintr-un orășel din SUA. Familia Ghiocel a trimis în țară 1,4 milioane de dolari
WhatsApp
Șase cetățeni români sunt acuzați că ar fi participat la jafuri și furturi asupra unor persoane în vârstă din regiunea administrativă San Diego din SUA și că ar fi spălat aproape 1,4 milioane de dolari din veniturile obținute din aceste infracțiuni.  

Procurorii DIICOT au efectuat şapte percheziţii în oraşul Râmnicu Vâlcea pentru prinderea membrilor unei grupări de tâlhari care au jefuit zeci de persoane în vârstă din SUA, uneori folosind violenţa, bunurile sustrase ridicându-se la sute de mii de dolari.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, descinderile au avut loc la solicitarea autorităţilor judiciare americane, la adresele unor persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, furt, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor.

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2020-2022, această grupare, constituită pe fondul relaţiilor de rudenie dintre membrii săi, a fost implicată, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în zeci de infracţiuni de "furt prin distragerea atenţiei" în dauna unor cetăţeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor. În cazul în care bătrânii ripostau, erau deposedaţi prin violenţă de valorile deţinute.

Anchetatorii susţin că membrii acestei grupări au transferat din SUA în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari.

În scopul spălării profitului ilegal, ei au achiziţionat lingouri şi monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari, precum şi două autoturisme de lux în valoare de 260.575 de dolari, respectiv 230.000 de dolari.

În plus, tâlharii au comercializat pe teritoriul american, fără a fi autorizaţi, bijuterii din aur sau din metal comun cu privire la care pretindeau în mod fraudulos că ar fi confecţionate din aur. Parte din aurul şi bijuteriile aduse în România a fost amanetat la diverse societăţi comerciale de profil în vederea obţinerii de sume de bani.

De asemenea, aceştia au solicitat şi obţinut de la guvernul SUA ajutoare de şomaj destinate contracarării efectelor pandemiei SARS-COV2, folosind în acest scop acte false, în contextul în care nu îndeplineau condiţiile pentru accederea la aceste indemnizaţii.

În prezent, faţă de doi membri ai grupării instanţele de judecată din SUA au dispus măsura arestării preventive.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate marţi la Râmnicu Vâlcea, au fost identificate şi indisponibilizate trei autoturisme de lux în valoare de 317.000 dolari, 260.575 dolari, respectiv 40.000 dolari, aproximativ 200 de grame bijuterii din aur, un ceas de lux, suma de 8.000 lei, 7 telefoane mobile şi mai multe înscrisuri relevante pentru cauză.

Miercuri, organele de cercetare penală au identificat, ridicat şi indisponibilizat, pe raza judeţului Ilfov, un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari.

Activităţile din cadrul comisiei rogatorii internaţionale au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea.

La acţiunea operativă au asistat trei agenţi federali din cadrul Biroului FBI San Diego şi un agent IRS, precum şi doi reprezentanţi ai Biroului FBI din Bucureşti.

Cooperarea poliţienească a fost realizată prin intermediul Biroului FBI de la Bucureşti.

Autoturismele au fost preluate în custodie de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. 

Cei șase au trimis în România 1,4 milioane de dolari

 

Inculpații ar fi luat parte la 17 furturi de bijuterii care au avut loc între lunile martie 2020 și septembrie 2022 în "comunități de vârstnici" din San Diego. De asemenea, ”Grupul infracțional Valcea” este suspectat de "zeci" de infracțiuni similare în tot statul, potrivit procurorilor.

În plângere se precizează că infracțiunile au vizat de obicei persoanele în vârstă, aflate în parcările centrelor comerciale sau în zone rezidențiale. Victimele erau adesea distrase de suspecți în timp ce bijuteriile sau alte obiecte de valoare le erau furate prin tehnici de prestidigitație.

”Familia Ghiocel, care nu a avut niciodată un loc de muncă legal, a spălat apoi în mod sistematic acești bani, împreună cu banii furați din asigurarea de șomaj, trimițând transferuri bancare în România prin intermediul unor societăți de servicii monetare și achiziționând lingouri de aur, monede de aur și vehicule de lux de lux din locații din sudul Californiei și trimițând aceste obiecte în România. În total, subgruparea Ghiocel a repatriat în România active în valoare de 1.367.652 dolari din fonduri ilicite”, se arată în plângere.

Cereri false de șomaj

 

În plus, inculpații ar fi luat 32.250 de dolari în ajutoare de șomaj de stat prin depunerea de cereri false de șomaj și ar fi spălat și acești bani.

În comunicatul de presă al Departamentului de Poliție din San Diego se precizează că cei doi soți se numără printre cele 13 persoane arestate la nivel local în legătură cu furturi de bijuterii și jafuri care au avut loc în tot statul.

Biroul procurorului american a mai precizat că mandatele de percheziție aplicate în România în această săptămână au dus la confiscarea unor vehicule de lux de înaltă clasă, monede de aur și bani în valoare totală de 618.075 de dolari.

"Această rețea internațională de crimă organizată a vizat unele dintre cele mai vulnerabile persoane din populația noastră. Este important să le transmitem un mesaj infractorilor că siguranța tuturor celor din comunitatea noastră contează", a spus într-o declarație de presă șeful poliției din San Diego, David Nisleit.

 

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel