Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai multe țări Schengen au reintrodus controale la frontiere. Motivele din spatele acestor decizii radicale
WhatsApp
O serie de state din Spațiul Schengen au reintrodus controale la frontiere. Care sunt aceste țări și care sunt motivele din spatele acestei decizii - analiză Reuters. 
Controale la frontiere pentru mai multe țări Schengen (Sursa foto: Freepik)

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de sosiri legale și ilegale de migranți, ceea ce a determinat unele țări membre să reintroducă temporar controalele la frontieră, în ceea ce este în mod normal un spațiu liberă circulație - zona Schengen.

Normele Schengen permit acest lucru "în ultimă instanță" pentru a evita amenințări grave la adresa securității interne sau a politicii publice.

Ce țări Schengen au reintrodus controale la granițe

 

Aceste țări au reintrodus sau au înăsprit controalele

Austria

Austria are controale la frontiera cu Republica Cehă, care expiră la 16 aprilie; cu Slovenia și Ungaria până în mai; și cu Slovacia până la 2 iunie.

Aceasta a invocat presiunea asupra sistemului de primire a azilanților, precum și preocupările legate de traficul de arme și de persoane și de rețelele infracționale legate de războiul din Ucraina.

Danemarca

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, Danemarca efectuează verificări privind tranzitul terestru și maritim dinspre Germania până în luna mai.

Franța

Franța a invocat amenințările teroriste în reintroducerea controalelor la frontierele sale cu țările din Schengen, care vor dura până la 30 aprilie.

Germania

Germania a instituit controale la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția până la 15 iunie, invocând o creștere a migrației și a contrabandei.

Verificările la frontierele terestre cu Austria sunt în vigoare până în luna mai, Germania invocând tensiuni asupra sistemului său de primire a cererilor de azil, amenințări la adresa securității legate de Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina.

În plus, Berlinul a declarat că va introduce controale temporare la frontieră ca parte a securității sporite în jurul Campionatului European de fotbal din 2024, începând cu 14 iunie.

Italia

Controalele Italiei la granița cu Slovenia vor dura până în iunie, după ce Roma a declarat că printre migranții care sosesc prin Balcani s-ar putea ascunde teroriști.

Norvegia

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din acordul Schengen, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spațiul Schengen până în luna mai, invocând amenințări la adresa infrastructurii sale și din partea serviciilor de informații străine.

Slovenia

Slovenia a instalat controale la frontierele cu Croația și Ungaria până în iunie, invocând deteriorarea situației de securitate din Orientul Mijlociu și Ucraina, o amenințare ridicată de terorism și crima organizată în Balcanii de Vest.

Suedia

Suedia și-a înăsprit controalele la frontieră până în luna mai, afirmând că a contracarat atacuri de când arderea Coranului a atras amenințări din partea militanților islamiști.

Finlanda

Finlanda a închis stațiile de trecere de la frontiera sa terestră cu Rusia - care nu este un stat Schengen - pentru o perioadă nedeterminată, ca răspuns la un val de solicitanți de azil din țări terțe despre care a spus că a fost orchestrat de Moscova. Kremlinul a negat acuzația.

Helsinki a adăugat, de asemenea, mai multe porturi pe o listă în care este interzisă călătoria dinspre vecinul său estic.

 

---------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel