Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mafia vaccinurilor. Țările UE acuză că au fost contactate de intermediari pentru 900 de milioane de doze
WhatsApp
Mai multe ţări ale Uniunii Europene au anunţat că au avut oferte din partea unor "presupuşi intermediari" pentru 900 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID la un preţ total solicitat de circa 12,7 miliarde de euro, a anunţat joi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), relatează Reuters.

OLAF a declanşat o investigaţie în cursul acestei luni în privinţa unor oferte de vaccinuri frauduloase, subliniind că escrocii încearcă să profite de pe urma faptului că din cauza crizei de vaccinuri campania de inoculare bate pasul pe loc.

"OLAF a primit informaţii de la mai multe state UE despre oferte de vaccinuri împotriva COVID-19 de la presupuşi intermediari", a precizat biroul de presă al OLAF într-un comunicat trimis Reuters.

"Până acum, toate aceste oferte diferite reprezintă peste 900 de milioane de doze de vaccinuri la un preţ solicitat total de 12,7 miliarde de euro", a adăugat sursa citată.

Companiile farmaceutice care produc vaccinuri împotriva coronavirusului susţin că vând numai guvernelor, cu care au o relaţie directă.

OLAF a avertizat săptămâna trecută în privinţa escrocilor care încearcă să vândă vaccinuri în blocul Celor 27.

Strategia anticovid europeană. Joi, discuții cruciale



Liderii UE vor discuta joi prin videoconferinţă despre cum îi pot proteja pe cei 450 de milioane de cetăţeni ai lor de tulpini noi, mai contagioase, ale coronavirusului, despre asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri, intensificarea producţiei şi modificarea vaccinurilor pentru a contracara noi variante.

Doi oficiali din cadrul Comisiei Europene şi-au exprimat joi îngrijorarea în privinţa vaccinurilor "fantomă" care se află acum pe piaţă.

"Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane... În cea mai bună situaţie acest lucru pur şi simplu nu funcţionează, iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă", a declarat unul dintre oficialii UE.

Oficialul, care a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca, a comparat situaţia cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus din prima parte a lui 2020 când infractorii profitau de penuria de măşti şi alte echipamente de protecţie.

Un al doilea oficial, care s-a exprimat şi el tot sub protecţia anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor "fantomă".

"Nu se ştie dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici", a mai declarat oficialul UE pentru Reuters.

Agenţia britanică de ştiri a scris iniţial, citându-i pe cei doi oficiali UE, că în jur de 400 de milioane de doze de vaccinuri "fantomă" au fost oferite statelor UE de escroci, la un preţ de până la 3 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel