Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lucrătorii sezonieri din România şi Bulgaria vor plăti mai mult decât restul europenilor pentru vizele de muncă în UK
WhatsApp
Guvernul britanic a prelungit cu încă un an programul pentru muncitorii sezonieri - lansat în 2019 - şi a crescut cu 30.000 numărul de vize pentru cei care vor să lucreze în fermele din UK pentru o perioadă de până la șase luni în 2021.
Foto ILUSTRATIV

Însă vizele au un preț ridicat, iar românii și bulgarii, alături de estonienii, lituanienii și slovenii văr plăti mai mult decât alți cetățeni ai UE, potrivit Emerging Europe.

Lucrătorii europeni vor juca un rol vital agricultură, vor ajuta la culesul și împachetarea recoltelor, și vor reduce dependența producătorilor de migranți pe măsură ce Regatul Unit se adaptează la realitatea post-Brexit, spune Guvernul britanic.

Însă preţul ridicat al permiselor – 244 de lire – ar putea fi prea mare pentru cei care vor să muncească în Marea Britanie, în special pentru cei care provin din estul continentului.

Mai mult de atât, majoritatea țărilor din UE, alături de Turcia şi Macedonia de Nord, au primit o reducere de 55 de lire, de care bulgarii, estonienii, lituanienii, românii și slovenii nu beneficiază.

 

Marea Britanie ar fi putut să aplice reducerea în mod egal pentru ţările UE

 

Când Emerging Europe a cerut lămuriri privind taxele mai mari pentru cetățenii acestor cinci țări, Ministerul de Interne britanic invocat Consiliul privind Carta Socială Europeană (CESC) din 1961, pe care aceste state nu au ratificat-o.

„CESC obligă aceste ţări să construiască baze legale, pentru a facilita deplasarea cetățenilor care vor să muncească în alte țări. Legislația britanică prevede deja ca cetățenii acestor țări să se califice pentru o reducere a taxelor ca să vină să lucreze în Regatul Unit”, a precizat Ministerul de Interne Britanic.

Cu toate acestea, Marea Britanie ar fi putut să aplice reducerea în mod egal pentru ţările UE, însă a ales în schimb scenariul prezentat mai sus.

 

Există și alte bariere pentru lucrătorii sezonieri

 

Pe lângă costul ridicat al permiselor de muncă sezoniere, există și alte bariere pentru lucrătorii sezonieri care vor să muncească în UK.

Aceștia vor avea nevoie, de asemenea, de un certificat de sponsorizare de la un angajator britanic și vor trebui să demonstreze că au suficienți bani pentru a se trăi în Marea Britanie - cel puțin 1.270 de lire. Dovada trebuie să fie făcută prin extrase de cont, astfel că persoanele care nu au cont la bancă sunt excluse.

De asemenea, solicitanții trebuie să se deplaseze la un centru special de solicitare a vizelor, iar în majoritatea țărilor există doar unul singur, în capitală. Aceasta înseamnă că lucrătorii sezonieri vor fi obligați să achite și mai mulți bani pentru călătorie și cazare.

Sursa: Emeging Europe

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel