Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Londra creşte masiv sprijinul militar pentru Kiev
WhatsApp
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează AFP.
Boris Johnson demisionează din funcția de premier al Marii Britanii

Aceste noi fonduri vor creşte ajutorul militar britanic pentru Kiev la 2,3 miliarde de lire sterline, a precizat Downing Street, într-un comunicat, calificând această creştere importantă o ''nouă fază'' a sprijinului occidental care urmează să permită armatei ucrainene să lanseze contraofensive.

''În timp ce Putin nu reuşeşte să realizeze câştigurile pe care le plănuise şi la care sperase şi că inutilitatea acestui război devine evidentă pentru toţi, atacurile sale împotriva poporului ucrainean sunt din ce în ce mai barbare'', a declarat premierul britanic Boris Johnson, potrivit comunicatului.

''Armele, echipamentele şi pregătirea furnizate de Marea Britanie transformă apărarea Ucrainei împotriva acestui atac. Şi vom continua să sprijinim cu fermitate poporul ucrainean pentru a ne asigura că Putin eşuează în Ucraina'', a adăugat el.

În detaliu, ajutorul suplimentar oferit include ''sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, dispozitive aeriene fără pilot, echipamente electronice inovatoare şi mii de echipamente vitale pentru soldaţii ucraineni'', a precizat guvernul, ciează Agerpres.

Londra consideră acest ajutor ''un prim pas'' care permite Ucrainei să treacă de la ''apărare curajoasă'' împotriva invaziei ruse la ''operaţiuni ofensive'' pentru a recâştiga teren.

Regatul Unit a fost una dintre primele ţări care a furnizat Kievului arme letale, în special peste 5.000 de rachete antitanc, şi a consolidat considerabil sprijinul militar cu armament, dar şi pregătire pentru soldaţii ucraineni.

 

În același timp, Marea Britanie refuză să excludă posibilitatea de a întrerupe gazoductul care trimite gaze către UE dacă războiul din Ucraina va duce la o penurie provocată de Rusia prin întreruperea livrărilor către Europa de Vest.

Marea Britanie refuză să excludă întreruperea livrărilor de gaze către Europa în cazul în care invazia rusă în Ucraina va provoca penurii grave

 

No 10 a dat asigurări că aprovizionarea cu gaze a Regatului Unit este "foarte rezistentă" și a insistat că nu există "niciun plan" pentru a lua măsurile care ar fi cuprinse într-un plan de urgență.

Aliații europeni încearcă să se debaraseze de gazul rusesc, în timp ce președintele Vladimir Putin amenință să le întrerupă aprovizionarea pe fondul consecințelor războiului său, conform Daily Mail.

Marea Britanie ar putea tăia conductele de interconectare cu Olanda și Belgia în cazul în care aprovizionarea va fi deficitară

Financial Times a relatat că tăierea conductelor de interconectare cu Olanda și Belgia se numără printre măsurile cuprinse în planurile de urgență ale Marii Britanii în cazul în care aprovizionarea va fi deficitară.

Marea Britanie produce mult gaz, dar are puține facilități de stocare, astfel că în lunile de vară, când cererea este scăzută, o mare parte din gaz este trimisă pe piețele de pe continent prin conductele care leagă Norfolk de Țările de Jos.

Ziarul a declarat că National Grid ar declanșa planul dacă lipsa de gaze ar duce la o pierdere de presiune în sistemul de gaze.

Dar un purtător de cuvânt al No 10 a declarat: "Nu există niciun plan în acest sens. Suntem pe deplin încrezători în aprovizionarea noastră pe timp de iarnă. Avem un sistem foarte rezistent în această țară, care este fiabil, dar veți ști că rețeaua națională de gaz are proceduri de urgență vechi de zeci de ani, dar nu ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple'.

Bart Jan Hoevers, președintele Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze, a avertizat că o astfel de închidere s-ar putea întoarce împotriva Marii Britanii. 

„I-aș recomanda cu siguranță [Marii Britanii] să se gândească din nou la oprirea interconectării [în cazul unei crize]”, a declarat el pentru FT. „Pentru că, deși este benefică pentru continent în timpul verii, este benefică și pentru Marea Britanie în timpul iernii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel