Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Locuitorii din Harkov terifiați de război: "Va fi ca în Crimeea"
WhatsApp
În cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, aproape de granița cu Rusia, începutul intervenției militare rusești a fost un șoc pentru locuitori, determinându-i pe unii dintre ei să fugă.

Inimaginabilul a început la Harkov, în estul Ucrainei, cu o explozie îndepărtată în jurul orei 5 dimineața. Explozia a fost suficient de puternică pentru a trezi o parte din populația acestui oraș situat la 40 de kilometri de granița cu Rusia și a fost urmată câteva ore mai târziu de o lungă serie de alte explozii și de o coloană de fum care s-a ridicat în zori deasupra aeroportului celui de-al doilea oraș al țării.

 

„Fugim, dar unde să mergem?”

 

O parte dintre locuitori începuseră deja de dimineață să fugă din oraș, în timp ce o salvă de informații pe cât de terifiante, pe atât de neverificabile - tiruri de rachete balistice, lansarea de parașutiști ruși asupra orașului, intrarea tancurilor în regiune - se răspândea pe rețelele de socializare și în discuții. „Să fugim, dar unde să mergem?", repetă, în lacrimi, un locuitor din Harkov.

La fel ca alte mii de oameni, bărbatul a început să stea la coadă la bancomate. A fost imposibil să retragă mai mult de 3.000 de hrivne ucrainene (aproximativ 100 de euro) odată, în timp ce fiul femeii, cu două laptopuri la subraț, scotea cardul de credit și îl punea la loc, iar și iar, relatează LaCroix.

"Va fi ca în Crimeea, ca în Donețk", strigă în același timp o ucraineancă, evocând amintiri legate de anexarea Crimeei de către Moscova în 2014. În holul unui hotel din centrul Harkovului, o chelneriță își ștergea și ea lacrimile în fața unui televizor care încă mai difuza programele obișnuite în acel moment.

 

Blocaje lungi în trafic la ieșirea din oraș

 

Cu câteva ore înainte de începerea războiului, Ucraina credea cu disperare că conflictul se va limita la regiunea Donbass, controlată de separatiști sub tutela Moscovei. Dar armata rusă a lovit peste tot, de la Harkov la Ivano-Frankivsk, nu departe de granița cu România. Capitala a fost, de asemenea, lovită de explozii, în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a făcut apel la calm, iar în afara Kievului s-au format ambuteiaje uriașe, înainte ca în cele din urmă să fie declarată starea de asediu.

În Harkov, la periferia orașului s-au format blocaje lungi de trafic încă de dimineață. Cozi și la benzinării, dintre care unele erau deja goale la prânz. Pentru a evita eventualele blocaje militare care, potrivit zvonurilor, împiedicau populația să părăsească orașul, grupuri de vehicule au luat dimineața drumuri mici pentru a părăsi Harkovul în mod discret, prin sate încă neafectate de angoasa din jur și pe drumuri noroioase unde unele mașini s-au împotmolit rapid.

 

Toate magazinele au fost închise în același timp

 

Vehicule de luptă de infanterie și sisteme de lansatoare multiple de rachete "Smersh" erau de dimineață parcate pe marginea drumului. În centrul orașului, toate magazinele au fost închise în același timp, așteptând cu nervozitate sosirea armatei ruse.

Într-o benzinărie aglomerată din orașul Poltava, între Harkov și Kiev, Maksim privea cu ochii mari la coada nesfârșită de mașini care așteptau să-și facă plinul. "Nu s-a oprit de la ora 6 dimineața", spune însoțitorul pompei, cu o glugă verde pe cap și o mască neagră pe față. Mii de persoane de la începutul zilei, un flux care a obligat compania să limiteze distribuția de benzină la 20 de litri pe mașină. "Sincer, nu știu ce fac oamenii, unii pleacă, alții fac plinul pentru orice eventualitate... Este colosal, colosal", repetă el, clătinând din cap.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel