Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kosovo, care se confruntă cu o anumită opoziție, va depune săptămâna aceasta cererea de aderare la UE
WhatsApp
Kosovo va depune săptămâna aceasta cererea de aderare la Uniunea Europeană, a declarat marți premierul Albin Kurti, un proces care se așteaptă să dureze ani, dacă nu chiar decenii, și care depinde de normalizarea relațiilor cu Serbia.
Kosovo, care se confruntă cu o anumită opoziție, va depune săptămâna aceasta cererea de aderare la UE

Kosovo, cu majoritate albaneză, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un război din 1998-1999 în care NATO a intervenit pentru a proteja teritoriul.

Kosovo nu este membru al ONU, iar cinci state UE - Spania, Grecia, România, Slovacia și Cipru - refuză să recunoască statutul de stat al Kosovo.

 

Kosovo trebuie să ajungă la un acord cu Serbia pentru normalizarea relațiilor

 

"Uniunea Europeană este un loc al păcii, al securității, al egalității și al prosperității și de aceea locul Republicii Kosovo este în această casă comună, ca o țară care iubește pacea", a declarat Kurti în timpul unei ședințe de guvern la Pristina.

Înainte de o eventuală aderare, Kosovo trebuie să ajungă la un acord cu Serbia pentru normalizarea relațiilor. UE lucrează deja la un acord pe care speră că ambele părți îl vor accepta în termen de un an.

Protestatarii sârbi din nordul Kosovo au blocat principalele drumuri în urma unui schimb de focuri cu poliția după arestarea unui fost polițist sârb, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre autorități și minoritatea sârbă din Kosovo.

Marți a fost a patra zi de blocaje, iar protestatarii nu au dat niciun semn că vor îndepărta camioanele pline cu pietriș și alte utilaje grele de pe străzile principale.

 

Kurti a cerut misiunii NATO de menținere a păcii să elibereze drumurile

 

Polițiștii UE aflați în vehicule blindate au patrulat în apropierea baricadei din satul Rudare, în apropiere de orașul Mitrovica, în timp ce de cealaltă parte a baricadei, sârbii din zonă au ars lemne pentru a se încălzi, în timp ce temperaturile au ajuns sub zero grade și a nins sporadic.

Independența Kosovo este recunoscută de aproximativ 110 țări, dar nu și de Serbia, Rusia sau China, printre altele.

Există o reticență față de extinderea UE în rândul celor 27 de state membre, dar invazia Rusiei în Ucraina le-a determinat să își dedice mai multă energie îmbunătățirii relațiilor cu cele șase țări din Balcani: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

Kosovo este singura țară din regiune care până în prezent nu a depus cerere de aderare la UE, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel