Bogdan Banu susține că românii sunt o comunitate bine integrată care are o istorie îndelungată în SUA, încă din anii 1800.
„Vorbim de un continent și despre comunități foarte diferite de la un oraș la altul, dar, în general, este o comunitate bine integrată, o comunitate cu o istorie lungă în SUA, spre deosebire de emigrația din Europa de Vest, care preponderent este o imigrație venită în ultimii 30 de ani. În SUA avem o imigrație semnificativ românească undeva la sfârșitul anilor 1800. Deja vorbim de români în America la generația a treia, a patra. Am făcut un studiu al comunităților românești din zona Washington DC și am aflat că doar o treime dintre ei mai sunt vorbitori de limba română, deși se declară ca fiind româno-americani. Și așa vii cu o idee care este procentajul românilor veniți în SUA în ultimii 30 de ani, care mai vorbesc limba română. Dar, este o comunitate, cel puțin în Washington DC, foarte educată, foarte bine integrată, bine reprezentată în administrația americană și o comunitate care rămâne în continuare foarte bine implicată în tot ceea ce înseamnă relația româno-americană”, a spus Bogdan Banu într-un interviu pentru DC News.
Liderul comunității de români din Washington DC susține că sunt două momente cheie în ceea ce privește istoria comunității românești din SUA. Primul ar fi mobilizarea înainte de aderarea României la NATO, iar al doilea ar fi susținerea pentru președintele Wilson.
„Cred că sunt două momente cheie în ceea ce înseamnă istoria comunității românești din Statele Unite. Unul a fost la 1918, când, prin eforturile românilor americani, am văzut că a existat din partea administrației americane o susținere: președintele Wilson. Al doilea a constat în această mobilizare înainte de aderarea României la NATO, când au fost peste 120.000 - 130.000 de scrisori fizice care au mers la Congresul american din partea comunității româno-americane, de pe tot continentul. A fost un lucru extraordinar care nu s-a mai repetat. Țin minte că mergeai la Congres, la orice congresmen, la orice senator, ziceau `iarăși ați venit din România? Uite aici!` și îți arătau teancul de scrisori venite din comunitate pe tema asta”, a declarat Banu.
„Avem aproximativ 2000 de membri pe listele Romanians of DC. Comunitatea în sine, în zona metropolitană, probabil este undeva la 7-8.000 de români. Deci, este o comunitate mare. În toată America sunt multe numere vehiculate cu privire la românii care sunt în SUA. Aud mereu numărul ăsta de un milion de români în SUA. Atunci când am făcut studiul, erau datele din anul 2017: jumătate de milion. Asta este realitatea!
Sunt anumite zone unde comunitatea este foarte bine reprezentată, dacă ne uităm la Trezorăria americană, dacă ne uităm la Banca Centrală americană, avem foarte mulți români care lucrează acolo și sunt foarte bine văzuți. Avem îndeajuns de mulți români și la Departamentul de Stat, alții la Departamentul de Apărare. Sunt zone în care comunitatea nu este atât de bine reprezentată și mai ales când vine vorba de Congres, nu avem absolut niciun român ales la nivel federal. Este o comunitate mică, dar care nu este implicată pe partea aceasta de politică. Lumea vine și e un pic extenuată de politic. Dar, abia acum vedem câțiva care candidează. Este un român, președintele Senatului din Arizona, au mai fost la nivel de stat câțiva români aleși pe funcții foarte importante”, a mai spus Bogdan Banu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News