Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Zece români au fraudat statul cu 19.000 de euro. Primeau Venit de Cetățenie, însă nu sunt rezidenți și nici nu locuiesc în această țară 
WhatsApp
Zece români din Italia încasau venitul de cetățenie deși nu sunt rezidenți și nici nu locuiesc în Italia. Se pare că este o întreagă rețea de fraudare a statului italian, iar oamenii legii sunt pe urmele lor. 

O grupare compusă din zece cetățeni români a ajuns în atenția polițiștilor din localitatea Giovanni in Persiceto (provincia Bologna), după ce oamenii legii au descoperit că erau asistați sociali, însă nici măcar nu sunt rezidenți și nici nu locuiesc în Italia. 

Toți erau beneficiari ai Venitului de Cetățenie (Reddito di Cittadinanza) și ar fi primit din octombrie 2020 și până în prezent circa 19.000 de euro prin intermediul acestui ajutor social.

Românii au aplicat prin intermediul unui birou sindical

"Ancheta a scos la iveală faptul că respectivele persoane au depus la INPS, prin intermediul unui birou sindical (denumit „Patronato” în Italia – n.r.) din Milano, cererea pentru a obține Venitul de Cetățenie, în ciuda faptului că nu locuiau în Italia și nu îndeplineau cerințele necesare sau furnizând date false.

Persoanele anchetate au intrat în vizorul autorităților după ce a fost activat Venitul de Cetățenie, s-au prezentat într-un oficiu poștal din San Giovanni in Persiceto. Și aici au primit cardul respectiv. Pe card, fiecare dintre ei a primit în fiecare lună suma prevăzută de 500 de euro care a fost încasată în mod regular”, a explicat Fabrizio Servidio, șeful adjunct al comisariatului, potrivit Il Resto del Carlino

Angajații oficiului poștal au sesizat frauda

 

Cei care au sesizat frauda cu privire la dreptul românilor de a primi acest ajutor de la statul italian au fost angajații oficiului poștal care, deși le-au acordat cardul bancar pe care urmau să primească banii, au decis să semnaleze comisariatului local îndoielile lor. Polițiștii au deschis o anchetă care a dus la descoperirea fraudei.

"Din verificările efectuate până acum, suspecții nu sunt prezenți pe teritoriul italian și au primit fără niciun drept suma de 19,000 de euro”, a mai adăugat Servidio.

Autoritățile anchetează și rolul pe care l-a avut biroul sindical în această fraudă, iar un alt cetățean român este verificat, de asemenea, pentru a fi stabilită poziția sa, deoarece acesta pare a fi "coordonatorul” întregii operațiuni ilegale. Bărbatul, despre care s-a constatat că este prezent adesea într-o provincie din Emilia Romagna, este suspectat ca fiind cel care gestiona cardurile bancare ale celor zece conaționali ai săi care primeau Venitul de Cetățenie.

Cei zece români vor fi trimiși în judecată și riscă între 2 și 7 ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel