Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Tânăr muncitor român, mort pe șantier din cauza caniculei de nesuportat. Angajatorul, judecat
WhatsApp
Un muncitor român pe șantier a murit din cauza lucrului în căldura greu de sportat. Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, lucra cu un ciocan pneumatic pe șosea. După ce a leșinat, a murit la spital. Angajatorul său, un italian din Pasiano, este acum judecat.
roman ranit santier italia

Potrivit reconstituirii evenimentelor, la 30 iulie 2020 afară erau 34 de grade și 55% umiditate. Pe șantierul din Via Cornizzai din Pasiano, Costel Mereuță, de 35 de ani, de origine română, lucra. Acesta folosea un ciocan de demolare a trotuarului care mărginea drumul.

La ora 16.45 i s-a făcut rău. La ora 18.50 a murit la spitalul din Pordenone. Din rezultatele investigațiilor și ale autopsiei, efectuate de medicul legist, procurorul a concluzionat că muncitorul a suferit un atac de căldură, cu hipertermie și reflexe asupra sistemului cardiovascular, din care a rezultat un stop cardiac și, prin urmare, decesul.

Italia. Tânăr muncitor român, mort pe șantier din cauza caniculei de nesuportat

 


Angajatorul său a fost pus sub acuzare ieri de către gupul din Pordenone, Rodolfo Piccin. Procesul va începe pe 21 noiembrie la tribunalul de pe malul râului Noncello. Membrii familiei victimei s-au constituit parte civilă în acest proces.

Parchetul l-a acuzat pe Antonio Provenzano, 51 de ani, din Grantorto, reprezentant legal al Pmd Energia srl, de cauzalitate în legătură cu ipoteza de omor din culpă.

Infracțiunea este integrată numai dacă evenimentul prejudiciabil este o consecință a unei acțiuni sau omisiuni a inculpatului. În timpul procesului, apărarea va avea ocazia de a-și prezenta argumentele de disculpare.

Teza acuzării, care însă va trebui să fie examinată de instanță, este că italinul, titularul funcției de garant, nu a asigurat servicii de igienă și bunăstare pentru muncitorii angajați pe șantierul rutier și nu a luat în considerare în mod corespunzător influențele atmosferice, care ar putea compromite siguranța și sănătatea muncitorilor.

Angajatorul, judecat pentru omor din culpă

 

În special, procurorul adjunct Del Missier l-a acuzat pe inculpat că nu a prevăzut suspendarea activității în timpul orelor de mijloc ale zilei.

Anchetatorii au reconstituit că Mereuță și-a început tura la ora 7.30, a făcut o pauză de masă între orele 12.00 și 13.00, timp în care muncitorii au rămas în apropierea șantierului.

Carabinierii de la postul din Prata și tehnicienii de la compania de sănătate din Friuli de Vest au efectuat inspecții la fața locului. Procurorul a amintit în rechizitoriu că pentru ziua îmbolnăvirii fusese emisă o alertă meteo.

De asemenea, procurorul a emis ipoteza încălcării a trei prescripții din regulamentul de prevenire a accidentelor de muncă (Legea 81/2008): nu a supus angajatul la un examen medical preventiv pentru evaluarea aptitudinii sale pentru locul de muncă și a absenței contraindicațiilor de muncă; nu a pus la dispoziția lucrătorilor servicii de asistență igienică ușor accesibile; nu a avut grijă de protecția lucrătorilor împotriva influențelor atmosferice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel