„Am propus în special măsuri ţintite împotriva oligarhilor. Ideea este de a crea un registru public internaţional al celor cu averi de peste 10 milioane de euro”, a spus Draghi.
Premierul italian a mai subliniat că este vital ca Europa să nu permită victoria agresiunii ruse şi a cerut parlamentului de la Roma să aprobe planurile guvernului de a trimite arme în Ucraina pentru a se apăra, un vot în această chestiune fiind aşteptat în cursul zilei de marţi.
Un set de sancţiuni adoptate de UE împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare luni la primele ore. De asemenea, Uniunea Europeană a sancţionat cel puţin 26 de personalităţi cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, din cauza sprijinului lor pentru războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei.
Între cei sancţionaţi se numără deja şi şase oligarhi, dintre care doi, Mihail Fridman şi Piotr Aven, afirmă, într-un mesaj reluat marţi de Reuters, că vor contesta "viguros prin toate mijloacele disponibile bazele false şi neîntemeiate" ale sancţiunilor impuse de UE Rusiei, pentru a "opri daunele nemeritate şi nenecesare produse traiului şi prosperităţii numeroşilor lor angajaţi, clienţi, parteneri, acţionari şi afacerilor pe care le-au construit împreună cu partenerii lor în ultimii 25 de ani".
Piotr Aven - director al băncii comerciale Alfa Bank Rusia şi membru în consiliul de administraţie al grupului de investiţii LetterOne - susţine că nu este adevărat că este "prieten personal" cu CEO-ul Rosneft Igor Sechin. La rându-i, Mihail Fridman - născut în Ucraina şi având şi cetăţenia israeliană, cofondator al Alfa Bank Rusia şi LetterOne - afirmă că nu este adevărat că a "cultivat legături puternice" cu administraţia lui Vladimir Putin.
Amândoi neagă că ar fi "emisari neoficiali ai guvernului rus", denunţând "produsul unor fantezii istorice şi teorii ale conspiraţiei visate de indivizi cu propriile agende", mai consemnează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News