Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia administrează a patra doză de vaccin anti-COVID-19 persoanelor cu vârste de peste 60 de ani
WhatsApp
Italia va demara în curând campania pentru administrarea celui de-al doilea booster contra COVID-19 tuturor persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, a precizat luni ministrul Sănătăţii, în urma recomandărilor formulate în acest sens de agenţiile sanitare ale Uniunii Europene, informează Reuters.

Recomandarea europeană a fost făcută luni în contextul unei noi creşteri a numărului de infectări şi de spitalizări pe teritoriul Europei şi se aşteaptă să faciliteze decizii la nivel naţional în scopul accelerării campaniilor de vaccinare, care au încetinit în ultimele luni.

Ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a declarat că guvernul a acordat deja undă verde celor 20 de administraţii regionale ale Italiei în vederea demarării campaniei pentru administrarea celui de-al doilea booster, după avizul obţinut din partea agenţiei naţionale pentru medicamente AIFA.

''Toate dovezile ştiinţifice... arată că doza suplimentară a unui booster poate proteja considerabil oamenii împotriva spitalizărilor, în special pe cei fragili şi vârstnici'', a declarat Speranza pentru postul public de televiziune Rai.

Italia s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în iulie. Numărul zilnic al infectărilor a depăşit săptămâna trecută 100.000 pentru prima dată din februarie, iar internările în spitale par, de asemenea, să crească.

Italia, în alertă: tot mai multe cazuri Covid-19

 

Situaţia epidemiologică a pandemiei Covid-19 este departe de a fi încheiată. În ultimele săptămâni, Italia se luptă cu o creștere vertiginoasă a infecţiilor.

Din fericire, sunt forme mai puţin severe decât cele pe care le-am văzut în ultimii doi ani, în principal datorită protecţiei pe care am câştigat-o atât din vaccinuri, cât şi din infecţia naturală.

În ultimele săptămâni, epidemiologul care monitorizează tendinţa Covid-19 la scară mondială s-au concentrat asupra noii subvariante BA 2.75, identificată în India, a cărei caracteristică este viteza de transmisie: într-o lună s-a răspândit din India în Germania şi Canada, în Noua Zeelandă. În Italia nu a fost încă detectată.

Potrivit directorului departamentului de boli infecţioase al spitalului San Martino din Genova, Matteo Bassetti, "Merită să fim cu ochii pe noua subvariantă, deoarece ar putea fi chiar mai contagioasă decât Omicron 5 şi are o capacitate mare de a infecta persoane vindecate şi vaccinate: dacă Omicron 5 are un R0 (numărul de reproducere al unei boli infecţioase) între 15 şi 17, noua variantă poate ajunge până la 20. Aceasta înseamnă că fiecare pozitiv poate ajung să infecteze până la 20 de persoane".

"Trebuie să monitorizăm situaţia", a observat Bassetti pentru că "în următoarele luni această variantă ar putea fi prevalentă. Este greu de preconizat pericolul BA.2.75. Cele 45 de mutaţii în comun cu BA.2 şi alte 15 diferite, deci aproximativ 60 în total, par că ar putea să se sustragă apărării imune a vaccinurilor şi a celor naturale. Dar până acum, toate mutaţiile variantelor nu au dat forme mai grave de Covid".

În ceea ce priveşte vaccinarea, specialistul în boli infecţioase avertizează: "Nu mai avem timp să aşteptăm, trebuie să ne gândim ce vom face în lunile septembrie-octombrie, pentru că astăzi avem un puseu de vară, în timp ce toamna ar putea aduce un nou val a cărui dimensiune va depinde de capacitatea noastră de a face doza de rapel. Luna septembrie trebuie să ne găsească pregătiţi, trebuie să fim puternici, precişi şi să nu repetăm greşelile făcute cu administrarea celei de-a patra doză la persoanele de peste 80. Trei din patru italieni nu au făcut rapelul, aşa că ceva nu a funcţionat".

Bassetti: „Varianta indiană, mai contagioasă decât Omicron 5“

 

Mai mult, vineri, EMA a declarat că în septembrie ar trebui să sosească și vaccinurile actualizate la variante actuale.

Bassetti explică: "Trebuie să fim conştienţi că am făcut tot ce era de făcut, începând cu o campanie importantă de informare si să repornim de la ceea ce am făcut foarte bine anul trecut, cum ar fi de exemplu centrele de vaccinare, organizarea regiunilor, eventual o structură care să coordoneze. In privinţa vaccinării nu aş mai vorbi despre a patra doză, ci doar de rapel. Va trebui să ne obişnuim să facem un rapel pe an, aşa cum am procedat cu gripa. Voi recomanda tuturor acest lucru, - a precizat specialistul in boli infecţioase - şi il voi recomanda cu căldură mai ales celor peste 60 de ani, persoanelor fragile şi celor cu varste peste 80 de ani, care sunt o prioritare", potrivit Rai News, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel