Noua taxă minimă se aplică rezidenților străini din Italia care își plătesc deja asigurarea de sănătate. Asta înseamnă cei care intră sub incidența normelor de înregistrare a asistenței medicale "voluntare", spre deosebire de cele "obligatorii" (sau gratuite), ale țării.
Printre aceștia se numără pensionarii cu vize de ședere facultativă, personalul diplomatic și consular care lucrează pentru guverne străine, angajații organizațiilor internaționale, lucrătorii voluntari și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani aflate în Italia din motive de reîntregire a familiei (care au sosit după 5 noiembrie 2008), scrie publicația The Local.
Anterior, persoanele aflate în această situație trebuiau să plătească o taxă anuală de cel puțin 387,34 euro, care putea ajunge până la 2.788,87 euro, în funcție de calculul veniturilor - ceea ce înseamnă că majoritatea vor plăti mult mai mult în viitor.
Străinii care intră sub incidența normelor "obligatorii" de înregistrare în sistemul de sănătate din Italia, inclusiv angajații companiilor italiene, persoanele care desfășoară activități independente, cei care figurează pe listele de șomaj din Italia, solicitanții de azil și minorii, vor fi în continuare scutiți de taxe de înregistrare.
Taxa a fost introdusă prin intermediul unui amendament la o lege din 1998 care reglementează situația străinilor în Italia, înlocuind cuvintele "contribuția minimă prevăzută de reglementările în vigoare" cu "2.000 de euro anual" într-o clauză privind costurile anuale de înregistrare la serviciile de sănătate.
Excepții sunt străinii din afara UE aflați în Italia cu permis de studii, care, conform noilor norme, vor trebui să plătească cel puțin 700 de euro pe an, față de 149,77 euro, și au pair, care vor plăti 1.200 de euro, față de 219,49 euro.
Schimbarea a fost prezentată pentru prima dată în proiectul de buget publicat în luna octombrie, dar a existat o confuzie generalizată, deoarece la momentul respectiv au fost oferite puține detalii.
Guvernul Italiei a confirmat că o taxă de 2.000 de euro se va aplica unor rezidenți străini care doresc să se înregistreze la serviciul național de sănătate din Italia începând cu 2024. Dar cine anume va fi afectat de această schimbare?
Introducerea unei noi taxe minime de 2.000 de euro pentru înscrierea la serviciul public de sănătate al Italiei a fost o sursă de alarmă și confuzie în rândul rezidenților internaționali din Italia încă de când a fost anunțată pentru prima dată în proiectul de buget din octombrie.
Odată cu publicarea legii bugetare finale pentru 2024, la sfârșitul lunii decembrie, textul a clarificat o parte din incertitudinile legate de ce taxe se vor aplica pentru ce categorii de rezidenți străini și cine va fi scutit - deși au rămas încă unele întrebări.
În ceea ce privește asistența medicală, Italia împarte rezidenții străini în două categorii: cei care trebuie să se înregistreze la serviciul național de sănătate (Servizio sanitario nazionale, sau SSN) în mod "obligatoriu" și cei care au opțiunea de a se înregistra pe bază de "voluntariat".
Cei care se încadrează în categoria "obligatorie" au dreptul de a se înregistra gratuit, în timp ce cei care se încadrează în categoria "voluntară" trebuie să plătească pentru a se înregistra. Până la începutul anului 2024, această taxă a fost calculată în funcție de venitul unei persoane și a variat între 387,34 și 2 788,87 euro.
În conformitate cu modificările introduse în legea bugetului Italiei pentru anul 2024, rata progresivă s-a schimbat drastic, iar taxele pentru aproape (a se vedea mai jos) toți cei "voluntari" încep acum de la 2.000 de euro.
Potrivit Ministerului italian al Sănătății, cei care beneficiază de drept de înregistrare obligatorie gratuită sunt:
- Rrezidenții care au un contract regulat și continuu cu un angajator italian, sunt lucrători independenți sau sunt înscriși pe listele de șomaj din Italia (liste di collocamento).
- Persoanele care așteaptă eliberarea permisului de ședere din motive de muncă sau familiale.
- Persoanele care așteaptă reînnoirea permisului de ședere pe motiv de angajare sau de activitate independentă, din motive familiale, de azil, de protecție subsidiară, de "cazuri speciale" sau de protecție specială; pentru tratament medical, pentru cei care așteaptă să adopte sau să înființeze copii și pentru cei care sunt în curs de obținere a cetățeniei.
- Membrii de familie aflați în întreținerea persoanelor din categoriile de mai sus.
- Toți minorii, inclusiv minorii străini neînsoțiți, indiferent de temeiul lor juridic în Italia.
Aproape toate persoanele care nu sunt menționate în lista "obligatorie" intră în categoria "voluntară". Potrivit Ministerului Sănătății, aceasta include, dar nu se limitează la:
Studenții și "au pair", inclusiv cei care se află în țară pentru mai puțin de trei luni (perioada maximă pe care o puteți sta în Italia înainte de a vă înregistra ca rezident).
- Persoanele care se află în Italia cu o viză de ședere facultativă.
- Personalul religios.
- Personalul diplomatic și consular al guvernelor și organizațiilor străine, cu excepția cazului în care sunt angajați în baza unui contract italian (caz în care au dreptul la înregistrare obligatorie).
- Voluntari.
- Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care se află în Italia din motive de reîntregire a familiei și care au sosit după 5 noiembrie 2008.
- Străinii aflați în Italia cu un permis de tratament medical și cei care se află în țară în scopuri turistice nu sunt eligibili pentru înregistrarea voluntară.
Străinii din afara UE care se află în Italia cu un permis de studii și "au pair" plătesc o rată redusă - deși, conform noilor norme, aceștia vor trebui să plătească în continuare mult mai mult decât în trecut.
Studenții vor plăti cel puțin 700 de euro, în creștere față de rata anterioară de 149,77 euro. La rândul lor, au pair-urile vor trebui să plătească 1 200 de euro, în creștere de la 219,49 euro.
Cei care se încadrează în categoria "voluntară" dar nu vor să fie asigurați la stat, pot opta pentru o asigurare privată.
----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News