Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Badantele fără Green Pass trebuie să plece din casele pensionarilor pe care îi îngrijesc. Precizări de la Guvern
WhatsApp
Menajerele și îngrijitorii fără Green Pass nu pot intra în casele angajatorilor. Acesta este răspunsul Guvernului la întrebările publicate cu privire la obligația deținerii certificatului verde pentru lucrători. 
Italia. Badantele fără Green Pass trebuie să plece din casele pensionarilor pe care îi îngrijesc. Precizări de la Guvern

Menajerele și îngrijitorii fără certificat Covid nu pot lucra în case private și „trebuie să părăsească locuința”. Acesta este conținutul FAQ (răspunsuri la întrebările frecvente) publicat de Guvern cu privire la obligația Green Pass pentru lucrători.

„Dacă îngrijitorul nu are certificat Covid, nu va putea accesa locul de muncă” și dacă locuiește cu pensionarul „va trebui să părăsească casa”. 

În FAQ se specifică faptul că „dreptul predominant al persoanei asistate de a putea beneficia de asistența necesară fără întrerupere recurgând la un alt lucrător adecvat rămâne neafectat. Dacă îngrijitorul fără Green Pass locuiește cu angajatorul, va trebui să părăsească locuința”.

Guvernul clarifică faptul că „dacă îngrijitorul conviețuiește și este pozitiv pentru Covid, nu va putea părăsi casa în care locuiește” întrucât trebuie să stea în carantină. De fapt, este clarificat că „legislația actuală prevede interdicția absolută de a părăsi casa sau reședința persoanelor supuse măsurii de carantină”.

 

Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi

 

Certificatul sanitar COVID-19 a devenit obligatoriu începând de vineri în Italia pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat, o măsură menită să încurajeze vaccinarea, dar care se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi.

Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.

Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.

 

Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă



Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.

Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane - printre care şi militanţi ai extremei-drepte - au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.

 

Unii manifestanţi au ameninţat cu greva



Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

Preşedintele bogatei regiuni Veneto, Luca Zaia, a avertizat cu privire la „haosul” care pândeşte companiile italiene după 15 octombrie. „Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore. Întreprinzătorii cu care vorbesc sunt foarte preocupaţi”, spune politicianul italian.

 

„Nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea”



Totuşi, principala confederaţie a patronatelor, Confindustria, susţine ferm decizia guvernului şi respinge „şantajul” pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii calificaţi importanţi ai vreunei companii.

În opinia lui Maurizio Stirpe, un vice-preşedinte al Confindustria, „nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea, persoanele trebuie să fie puse în faţa responsabilităţilor lor”.

Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat (de centru-stânga) susţin instituirea vaccinării obligatorii, măsură pe care însă guvernul deocamdată nu o ia în calcul, mai ales din cauza formaţiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliţie pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel