Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul confirmă eliminarea liderului unității de elită al Hezbollah. Gruparea promite răzbunare 
WhatsApp
Israelul a reușit o nouă lovitură de proporții. 
Momentul în care un astfel de pager explodează (Foto: captură YouTube)

Vineri, armata israeliană a confirmat eliminarea lui Ibrahim Aqil, liderul unității de elită a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, într-un raid aerian desfășurat în sudul capitalei libaneze, Beirut. Potrivit agențiilor AFP și Reuters, în același atac au fost uciși și alți comandanți de rang înalt ai organizației.

"Sub coordonarea precisă a Direcției de Informații, avioanele de luptă au vizat o zonă din Beirut, unde Ibrahim Aqil, responsabil de operațiunile Hezbollah, a fost eliminat", a anunțat armata israeliană într-un comunicat oficial. În total, aproximativ 10 lideri importanți ai Hezbollah au fost uciși în acțiune.

Aqil era comandantul forței Al-Radwan, unitatea de elită a Hezbollah, și se afla pe lista persoanelor căutate de Statele Unite pentru implicarea în atacul asupra ambasadei americane din Beirut din aprilie 1983, soldat cu 63 de morți. De asemenea, el a jucat un rol major în atentatul din octombrie 1983 asupra unei baze militare americane din Beirut, în urma căruia au murit 241 de soldați americani.

Explozia pagerelor și a stațiilor

 

Acest atac al Israelului survine la câteva zile după o operațiune atribuită tot statului israelian, în care mii de pagere și stații de emisie-recepție ale Hezbollah au fost distruse, provocând cel puțin 37 de morți, inclusiv doi copii, și rănind peste 3.500 de persoane. Raidul de vineri, în care a fost ucis Aqil, a făcut cel puțin 8 morți și 59 de răniți, conform Ministerului Sănătății din Liban.

Aqil ocupa poziția a doua în ierarhia militară a Hezbollah, în timp ce liderul militar principal, Fuad Shukr, fusese eliminat de Israel într-un atac similar în iulie, tot în sudul Beirutului, considerat un bastion al grupării.

După eliminarea lui Aqil, ambasada Iranului în Liban a condamnat dur atacul israelian, acuzând Israelul de „nebunie” și de „aroganță”, criticând țintirea zonelor rezidențiale din Beirut.

Tot vineri, Hezbollah a lansat aproximativ 170 de rachete din Liban către nordul Israelului, susținând că a vizat baze militare israeliene. În replică, armata israeliană a declarat că se așteaptă la noi atacuri în perioada următoare.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a lansat amenințări dure către Israel, promițând o „pedeapsă teribilă și dreaptă” după ce mii de dispozitive de comunicație ale grupării sale au fost distruse, recunoscând că organizația a suferit „o lovitură de securitate și umanitară majoră, fără precedent” în lupta sa împotriva Israelului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel