Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, pe 21 noiembrie
WhatsApp
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia este sărbătorită de credincioși sâmbătă, 21 noiembrie. 
 Descoperire uimitoare în Spania: Trupul Sfintei Tereza de Avila, neputrezit după aproape 500 de ani. Este un „miracol al lui Dumnezeu”

În popor, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este cunoscută sub numele de Vovidenia sau Ovedenia. 

În tradiția creștină, Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Aceștia erau tare mâhniți pentru că nu puteau să aibă copii și au început să se roage la Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască unul. Ei au promis că dacă acest lucru se va întâmpla, își vor duce copilul la templu când va crește.

După ceva timp, îngerul Gavriil a venit la cei doi și le-a vestit că vor avea o fată pe nume Maria. Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și când Fecioara Maria a împlinit trei ani, au dus-o la templu.

Acolo, Maria a fost întâmpinată de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfânta încăpere - Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani.

Cât timp a stat la templu, Maria a crescut cu credință în suflet, citind Sfânta Scriptura, împreună cu alte fecioare. Pe 21 noiembrie este sărbătorit momentul în care Fecioara Maria a ajuns prima dată în templu. 

 

Tradiții și obiceiuri 

 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima sărbătoare mare din Postul Crăciunului, iar în această zi Biserica a decis să fie dezlegare a pește.

În ajunul sărbătorii, se spune că descântătoarele fac „privegherea apei”. Femeile pun apă într-un vas pe care îl lasă peste noapte. Potrivit obiceiului, apa va avea puteri tămăduitoare.

A doua zi, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, creștinii merg la Biserică la Sfânta Liturghie cu preparate de post și cu pește, pentru a fi sfințite și ulterior le dau de pomană pentru sufletele adormiților.

În anumite zone din țară, pentru cei care au murit fără lumină, creștinii împart, plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare.

Potrivit unui alt obicei, în ziua sărbătorii, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, fiind ținute în apă și la căldură vor înflori și vor putea fi folosite drept sorcove în Noaptea de Anul Nou, potrivit crestinortodox.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
pixel