Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Înregistrarea militară. La ce trebuie să se aștepte femeile de la 1 octombrie 2022
WhatsApp
De la 1 octombrie 2022, înregistrarea militară din Ucraina pentru femei va fi introdusă în conformitate cu lista actualizată a specialităților, dar acest lucru nu este echivalent cu mobilizarea.
Rusia introduce pregătire militară în școli pentru atacuri cu pușca și respingerea dronelor / Foto: Unsplash

După înscrierea unei femei în registrul militar, aceasta devine recrutată și se află în rezerva Forțelor Armate sau a altor formațiuni. Acest lucru a fost raportat de experții juridici.

O femeie care lucrează într-o poziție inclusă în listă trebuie să se înregistreze pentru serviciul militar, după care va fi înrolată și va fi în rezerva Forțelor Armate ale Ucrainei, a Gărzii Naționale sau a altor formațiuni militare, conform Apostrophe.

 

 La ce trebuie să se aștepte femeile de la 1 octombrie

 

Pentru a îndeplini această obligație, femeile trebuie să se prezinte la centrele teritoriale de recrutare și asistență socială (fostele comisariate militare) de la locul de înregistrare a locului de reședință și să aibă asupra lor copii ale următoarelor documente:

- pașaport,

- diploma de studii,

- un certificat de la locul de muncă,

- în prezența unui certificat de căsătorie sau a unei hotărâri judecătorești de divorț.

Femeia solicită apoi înregistrarea militară și se supune unui examen medical pentru a se stabili dacă este sau nu aptă pentru serviciul militar. Și, în cele din urmă, primește un card militar.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, dacă o femeie decide să își schimbe profesia, trebuie să informeze centrul teritorial de recrutare și asistență socială despre acest lucru.

 

Mobilizarea femeilor: cine va fi recrutat și cine va rămâne acasă

 

Chiar și anul trecut, parlamentul ucrainean a adus modificări la legea "Cu privire la datoria și serviciul militar". Deputații poporului au obligat femeile care au o specialitate sau o profesie legată de specialitatea contabilă militară relevantă să se înscrie la înregistrarea militară a recruților.

O condiție importantă: femeile trebuie să fie apte pentru serviciu prin vârstă (de la 18 la 60 de ani) și sănătate.

Ministerul Apărării a stabilit lista profesiilor și specialităților cu care femeile trebuie să fie înregistrate într-un ordin separat nr. 313 din 11 octombrie 2021. Acestea sunt, de exemplu, bucătari, traducători, veterinari, medici, asistente medicale, psihologi, lucrători în industria chimică, sisteme de comunicații. Cu toate acestea, lucrătorii din domeniul editurii și tipografiei au apărut în această listă nu chiar așa cum era de așteptat.

 

Ce se va întâmpla dacă nu se înregistrează

 

Răspundere administrativă în conformitate cu articolul 210 din Codul Ucrainei privind încălcările administrative. Aceasta este o amendă în valoare de 510 până la 850 de grivne. În caz de încălcare repetată în decurs de un an, amenda va crește brusc de la 850 la 1.700 grivne.

Există, de asemenea, răspundere penală în temeiul articolului 337 "Sustragerea de la înregistrarea militară". Astfel, sustragerea de la contabilitate după un avertisment emis de șeful centrului de recoltare teritorial poate fi amenințată cu o amendă de la 5.100 la 8.500 grivne sau cu lucrări corective pe o perioadă de 1 an.

În plus, firmele care angajează femei care trebuie să fie înregistrate, dar nu o fac, vor fi amendate de la 5.100 la 8.500 grivne. Cu toate acestea, autoritățile promit că nimeni nu va fi amendat până la sfârșitul anului 2022, întrucât este vorba de o perioadă de tranziție.

 

În ce cazuri sunt chemate femeile

 

Conform clauzei 12 din articolul 1 al Legii Ucrainei "Cu privire la serviciul militar și serviciul militar", în timp de pace, femeile pot fi acceptate pentru serviciul militar și serviciul militar de rezervă doar în mod voluntar, în baza unui contract.

Cu toate acestea, în timp de război, conform aceluiași articol din lege, femeile care sunt înscrise în registrul militar pot fi chemate la serviciul militar sau implicate în efectuarea de lucrări pentru a asigura apărarea statului.

În consecință, legea nu interzice chemarea femeilor în serviciul militar. Dar numai pe cele care se află pe registrul militar, iar această înregistrare va funcționa doar de la 1 octombrie.

 

Care sunt excepțiile

 

În același timp, legile prevăd mai multe situații în care o femeie poate primi o amânare pentru a nu fi chemată la mobilizare.

Astfel, potrivit legii "Cu privire la pregătirea și mobilizarea pentru mobilizare", nu sunt supuse încorporării pentru serviciul militar în timpul mobilizării următoarele persoane:

- femeile care cresc în mod independent un copil (în special cu handicap) cu vârsta sub 18 ani;

- care au în întreținere trei sau mai mulți copii cu vârsta sub 18 ani;

- cele care îngrijesc un soț sau părinți bolnavi (ai lor sau ai soțului);

- care au un soț cu un handicap din grupa I sau II sau unul dintre părinți (proprii sau ai soțului) cu handicap;

- studenții postuniversitari, doctoranzii cu normă întreagă, precum și cadrele didactice din școlile, colegiile și universitățile care dobândesc studii profesionale și tehnice și învățământul superior.

Cu toate acestea, nu este exclus ca mobilizarea să ocolească complet femeile în viitor.

"Femeile care se află în evidența militară pentru specialitățile relevante de evidență militară pot fi chemate în unitățile militare pentru serviciul militar”, a conchis ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar. 

„În unele cazuri, femeile pot fi mobilizate pentru cele mai deficitare pentru Forțele Armate și alte componente ale forțelor de apărare la specialitățile militare, cum ar fi: medicină, comunicații, informatică, radioelectronică, șoferi de vehicule autotractoare (cu șenile), scafandri, mecanici și asamblori de mașini de aviație, cartografie, topografie, fotogrammetrie, servicii de fotografie aeriană, poligrafie, mecanici de film și radio, industria alimentară, activități economico-financiare" .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel