Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ingineri ROMÂNI, în presa internaţională. INVENŢIA cu care au captat atenţia lumii
WhatsApp
Doi români au reuşit să impresioneze şi presa străină cu invenţia lor, premiată anul trecut la Salonul de Inventică de la Geneva. Este vorba despre o "farfurie zburătoare" care ar putea călători la viteză supersonică, scrie newatlas.com.
ADIFO - facebook

Inginerul român Răzvan Sabie şi şef al departamentului "Aerodinamica teoretică" de la Ins­titutul de Avia­ţie din Bucureşti, Iosif Ţăposu, au dezvoltat un aparat demonstrativ de zbor care are forma unei „farfuri zburătoare“. Acesta este capabil să facă o decolare și o aterizare verticală și să zboare cu viteză supersonică.

Invenţia se numește ADIFO (All Direction Flying Object). Dezvoltatorii au asamblat deja primul prototip de zbor al dispozitivului.

Forma discului nu este foarte populară în construcţia de aparate de zbor. În ciuda faptului că designerii iau în cosniderare posibilitatea de a crea "farfurii zburătoare", aceste aeronave nu sunt produse în masă. Se crede că forma discului are caracteristici aerodinamice ușor mai bune comparativ cu aeronavele clasice, cu aripi.

Cu toate acestea, aeronavele în formă de disc au un volum intern relativ mai mic. În plus, "farfuriile zburătoare" sunt mai greu de manevrat datorită amplasării elementelor aerodinamice. În lume, au fost dezvoltate aproximativ trei duzini de prototipuri de aeronave în formă de disc. Unele dintre acestea au trecut testele de zbor.

Prototipul aeronavei românești în formă de disc, ADIFO, are un diametru de 1,2 metri şi este echipat cu patru ventilatoare electrice, responsabile pentru decolarea și aterizarea verticală, și două ventilatoare în secțiunea cozii, pentru a facilita zborul orizontal rapid al dispozitivului.

Dispozitivul de dimensiuni mari, dacă dezvoltarea sa este încheiată cu succes, va avea motoare turbojet în loc de ventilatoare de coadă și va fi capabil să efectueze zboruri stabile la viteze transonice și supersonice.

Dezvoltatorii susțin că aeronava ADIFO de dimensiuni mari va fi complet echipată. De asemenea, au afirmat că, datorită formei de disc al dispozitivului, se vor forma mai puține unde de șoc pe suprafața sa atunci când va zbura cu viteză supersonică.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel