Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Închirierea unui apartament pe litoralul spaniol a ajuns la 5.000 de euro: Un lux pe care spaniolii nu și-l mai permit 
WhatsApp
Închirierea apartamentelor pe litoralul spaniol în vara aceasta a ajuns un lux inaccesibil pentru majoritatea spaniolilor. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Închirierea unui apartament pe malul mării în luna august devine un lux din ce în ce mai inaccesibil pentru majoritatea spaniolilor, având în vedere că prețurile au atins deja medii de aproximativ 5.000 de euro. Această sumă reprezintă de aproape patru ori salariul obișnuit al spaniolilor.

Conform unui raport recent publicat de Tecnitasa, închirierea unui apartament pe litoralul spaniol în luna august a devenit o experiență imposibilă, cu un preț mediu de 4.640 de euro, în creștere cu aproape 10% față de anul trecut. Această creștere constantă a prețurilor în ultimii trei ani face ca majoritatea angajaților spanioli să privească cu frustrare costul ridicat al închirierii, având în vedere că ar trebui să aloce aproape patru luni de salariu pentru a-și permite un astfel de apartament pentru întreaga lună de august.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE), salariu mediu brut în Spania în 2023 a fost de 18.502 de euro pe an, adică, aproximativ 1.277 de euro pe lună în 12 plăți sau 1.094 de euro în 14 plăți. Acest lucru înseamnă că sumele cheltuite pentru o săptămână de cazare pe plajă, care se ridică în medie la 1.160 de euro, depășesc cu mult posibilitățile financiare ale majorității spaniolilor.

Care este cauza prețurilor exorbitante? 

 

Explicația pentru aceste prețuri exorbitante se datorează cererii foarte ridicate, atât din partea localnicilor, cât și a turiștilor, care rezervă locuințele de luni de zile în avans. Conform președintelui Tecnitasa, Jose María Basañez, această situație face ca opțiunile pentru cei care caută în ultimul moment să fie limitate.

Cu toate acestea, există zone mai accesibile din punct de vedere financiar pentru bugetul mediu spaniol. Raportul mencionează orașele Castellón Moncófar și Vinaroz, unde apartamentele pot fi închiriate cu aproximativ 500 de euro pe săptămână, iar prețurile sunt mult mai rezonabile.

În contrast, există locuri de pe litoralul spaniol, precum Puerto Banús sau plajele din Baleare, unde prețurile depășesc 3.000 de euro pentru o săptămână pe malul mării. 

-------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel