Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Încălzirea globală, realitate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com

Începând de azi, la Dubai, guvernul Emiratelor Arabe Unite găzduiește cea de-a 28-a Conferință a părților COP 28 a ONU, cu scopul de a face un bilanț al progresului făcut după Acordul de la Paris privind clima, cu speranța de a putea limita încălzirea globală la 2 grade peste nivelurile preindustriale la limita la 1,5 grade.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Copernicus - programul de observare a Pământului aparținând Uniunii Europene, care supraveghează planeta și mediul înconjurător - temperatura medie globală, înregistrată pe 17 noiembrie, a fost cu 2,06 grade Celsius mai mare decât nivelurile anterioare industrializării. Centrul Copernicus a menționat că datele sunt preliminare și va dura până se vor corela cu observațiile din viața reală.

Nivelul a fost depășit doar temporar dar este un semnal de alarmă că planeta se încălzește din ce în ce mai mult și se îndreaptă către o stare permanentă de încălzire ceea ce va duce la o criză ireversibilă, care va fi imposibil de gestionat. Oamenii de știință avertizează de zeci de ani că Terra se îndreaptă către o încălzire globală cu efecte catastrofale asupra planetei, climei, ecosistemelor, populației și implicit asupra economiei.

Datele actuale arată că ne situăm la finalul a 12 luni înregistrate cu creșteri de temperatură, urmate de fenomene meteorologice extreme pe toată suprafața planetei, care au dus la zeci de victime omenești. Cercetătorii sunt alarmați de încălzirea evidentă, care pare că va depăși cele mai pesimiste predicții, cu efecte devastatoare asupra planetei.

În raport publicat de ONU săptămâna trecută se arătat că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de toate țările pentru reducere a emisiilor, planeta s-ar putea încălzi cu 2,5 până la 2,9 grade până la finalul acestui secol.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel