Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ieșire rară pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski
WhatsApp
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a vizitat două orașe foarte apropiate de una dintre cele mai active linii de front dintre trupele țării sale și forțele ruse, unde un oficial regional spunea că situația s-a înrăutățit pentru partea ucraineană.
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie

Forțele ucrainene au suferit o ușoară răsturnare de situație după ce au reușit să recucerească jumătate din orașul Șievierodonețk, principalul câmp de luptă din estul țării unde Rusia și-a concentrat forțele, a declarat pentru televiziunea națională Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, unde se află orașul, conform Reuters.

Gaidai nu a intrat în detalii, dar a precizat că trupele ucrainene își mențin în continuare pozițiile în zona industrială a orașului.

"Cele mai aprige lupte sunt în Sievierodonetsk. Lupte rapide au loc chiar acum", a spus el.

Zelenski a spus că a călătorit la Lysychansk, la sud de Sievierodonetsk, și la Soledar - ieșiri rare pentru el în afara Kievului de la începutul invaziei rusești din 24 februarie și probabil cele mai apropiate de linia frontului de până acum.

"Ceea ce meritați cu toții este victoria - acesta este cel mai important lucru. Dar nu cu orice preț", le-a spus Zelenski, purtând tricoul său caracteristic de culoare kaki, trupelor ucrainene într-o înregistrare video publicată duminică seara.

Lysychansk și Sievierodonetsk se află în regiunea Luhansk, iar Soledar în regiunea Donețk. Împreună formează Donbasul, inima industrială a Ucrainei, pe care Rusia spune că are misiunea de a o "elibera".

 

Moscova și-a concentrat cea mai mare parte a forțelor de luptă în Donbas

 

Moscova și-a concentrat cea mai mare parte a forțelor de luptă în Donbas, după ce Ucraina și-a îndepărtat trupele de la Kiev și din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov.

Forțele rusești își fortifică pozițiile din regiunea Harkov și "bombardează intensiv pozițiilor noastre" pentru a păstra controlul asupra teritoriului pe care l-au ocupat, a declarat luni statul major militar ucrainean.

Acesta a precizat că Rusia viza infrastructura civilă din mai multe orașe din regiune, iar administrația regională a declarat că trei civili au fost uciși și 10 răniți în bombardamente.

Nu a fost posibil să se verifice imediat bilanțul. Moscova neagă că ar fi vizat civili.

 

Rusia a lovit duminică Kievul cu rachete pentru prima dată în mai bine de o lună

 

Rusia a lovit duminică Kievul cu rachete pentru prima dată în mai bine de o lună, o persoană fiind spitalizată. Fumul negricios a putut fi văzut de la mulți kilometri distanță după atacul asupra a două cartiere periferice.

Ucraina a declarat că atacul a lovit o fabrică de reparații de vagoane, în timp ce Moscova a declarat că a distrus tancurile trimise de țările din Europa de Est în Ucraina.

Oleksandr Kamyshin, șeful căilor ferate ucrainene, a confirmat că patru rachete au lovit instalația de reparații de vagoane Darnytsia, în estul Kievului, dar a declarat că nu există echipamente militare la fața locului.

„Atacurile cu rachete la Kiev au un singur scop - să ucidă cât mai mulți", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Twitter.

Ucraina a declarat că Rusia a atacat Kievul folosind rachete cu rază lungă de acțiune lansate din aer, trase de bombardiere grele până la Marea Caspică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel