Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Haos și panică pentru românii din Florida. Uraganul Ian se intensifică, iar milioane de oameni sunt îndemnați să evacueze coasta golfului
WhatsApp
Uraganul Ian s-a intensificat miercuri, devenind o furtună extrem de periculoasă de categoria 4, în timp ce se apropia de coasta Golfului Florida. Locuitorii au golit rafturile magazinelor, au închis ferestrele și au fugit spre adăposturile de evacuare.
Coasta atlantică este acum un teren propice pentru uragane periculoase, avertizează cercetătorii / Foto: Unsplash

Într-o actualizare, Centrul Național al Uraganelor din SUA a stabilit că Ian se află la aproximativ 130 km sud-vest de Punta Gorda, Florida, cu vânturi maxime susținute de 250 km pe oră.

 

Uraganul Ian a fost clasat la categoria 4 de furtuni "extrem de periculoase"

 

"Furtuna este aici", a declarat directorul Diviziei de gestionare a situațiilor de urgență din Florida, Kevin Guthrie, care a avertizat cu privire la întreruperi generalizate de energie electrică și la posibilitatea apariției de tornade.

"Rămâneți în casă. Nu vă apropiați de ferestre", a declarat el într-o conferință de presă la primele ore ale dimineții, conform Reuters.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a avertizat că oamenii din comitatele Collier, Lee, Charlotte și Sarasota nu mai pot fi evacuați în siguranță și a îndemnat populația să părăsească drumurile și să rămână în casă.

"Este timpul să ne adăpostim și să ne pregătim pentru această furtună. Aceasta este o furtună puternică care trebuie tratată ca și cum o tornadă s-ar apropia de casa dumneavoastră", a spus el. "Aceasta va fi o zi sau două zile urâte, urâte. Va fi o perioadă dificilă".

 

Se anunță vânturi de peste 195 km pe oră

 

Uraganul Ian a lovit Cuba marți și a lăsat întreaga națiune insulară din Caraibe fără energie electrică, și era de așteptat să se prăbușească pe uscat în Florida miercuri seara la sud de Tampa Bay, undeva între Sarasota și Naples.

Prima avertizare de uragan de miercuri estimase vânturile maxime susținute ale lui Ian la aproape 195 km pe oră, încadrându-l la categoria 3, dar a precizat că se așteaptă ca furtuna să se întărească.

Centrul Național pentru Uragane, cu sediul la Miami, a avertizat că Ian va dezlănțui, de asemenea, valuri puternice, inundații de coastă care pun în pericol viața și mai mult de 30 de centimetri de ploaie în unele zone.

 

Peste 2,5 milioane de locuitori trebuie să își evacueze casele către zone mai înalte

 

Zona de coastă a Floridei cu cel mai mare risc de aterizare în SUA găzduiește kilometri de plaje nisipoase, zeci de hoteluri din stațiuni și numeroase parcuri de case mobile, preferate atât de pensionari, cât și de turiști.

Până marți seara târziu, vânturile cu forța unei furtuni tropicale generate de Ian s-au extins prin lanțul insular Florida Keys până la cele mai sudice țărmuri ale coastei Golfului din acest stat, a precizat NHC.

NHC a emis, de asemenea, avertismente de valuri de furtună pentru o mare parte din țărmul vestic al Floridei, prezicând inundații de coastă de până la 3,5 metri din cauza valurilor înalte provocate de vânt.

DeSantis avertizase marți seară târziu că evacuarea va deveni dificilă pentru cei care au așteptat mult mai mult timp pentru a fugi, deoarece intensificarea vântului va forța în curând autoritățile să închidă podurile de autostradă.

 

De la școli la adăposturi

 

Aproape 60 de districte școlare din Florida au anulat cursurile din cauza uraganului, a declarat DeSantis. Peste 175 de centre de evacuare au fost deschise în tot statul, multe dintre ele clădiri școlare transformate în adăposturi.

"Aceasta este o comunitate de case mobile, iar ei chiar au nevoie de acest adăpost", a declarat Fabiola Galvan Leon, o educatoare preșcolară care a acționat ca translator bilingv pentru sutele de persoane evacuate care s-au adunat la Școala Elementară Reddick din Wimauma, la sud-est de Tampa.

 

Totul este închis și pustiu

 

Companiile aeriene comerciale au raportat peste 2.000 de anulări de zboruri în SUA din cauza furtunii, iar aeroporturile internaționale St. Petersburg-Clearwater și Tampa International au fost închise marți.

Rafturile unui magazin Walmart din apropiere fuseseră golite aproape complet, deși unii cumpărători se plimbau pe culoarele magazinului în grabă, luând ultimele cutii de apă, conserve și pâini.

Walt Disney Co (DIS.N) a anunțat că își va închide miercuri și joi parcurile tematice și acvatice din Florida, în timp ce echipa Tampa Bay Buccaneers din Liga Națională de Fotbal american s-a mutat la Miami, unde se va antrena în această săptămână înaintea meciului de duminică împotriva echipei Kansas City Chiefs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel