Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Groapă comună cu 116 cadavre, în curtea unei biserici din Bucea: „Rușii au ucis oameni și au luat lista cu detalii despre cei înmormântați“
WhatsApp
La slujba de înmormântare provizorie în groapa comună de la Biserica Sfântul Andrei din Bucea au participat lucrătorii serviciilor comunale din oraș. Ei țineau un registru cu informații despre toți morții care fuseseră chemați sau tratați în incinta bisericii. Dar rușii au luat lista.

Șeful procuraturii raionale a declarat că trupurile morților au fost ridicate de acei angajați ai serviciilor comunale din Bucea, care s-au aflat în oraș în timpul ocupației. Rușii au obstrucționat, de asemenea, procesul.

Groapă comună cu 116 cadavre, în curtea unei biserici din Bucea

 

"Trupele rusești doar au împușcat și au ucis oameni. Nici măcar nu au permis ca trupurile să fie transportate. Cadavrele au fost transportate și preluate de către serviciile comunale din Bucea - angajații acestora care au rămas în oraș. Ei au decis să facă aceste înmormântări temporare. Mergeau în locurile respective, strângeau morții pentru a-i păstra la un loc. Dar ei înregistrau cu atenție toate informațiile: pe cine au luat de unde, pe cine au identificat... Și într-o zi soldații ruși au luat această listă", a declarat, într-un interviu pentru UNN, Ruslan Kravchenko, șeful biroului procurorului districtual din Bucea.

Potrivit lui Kravchenko, nu existau copii ale listei și se lucrează în prezent la actualizarea tuturor informațiilor stocate acolo.

„Rușii au ucis oameni și au luat lista cu detalii despre cei înmormântați“

 

"Șapte locuri de înmormântare separate au fost găsite pe terenul bisericii, cu un total de 116 cadavre identificate. Două dintre înmormântări sunt cele mai mari. Astfel, 62 de persoane au fost găsite într-una dintre gropi și 46 în cealaltă. Două înmormântări au trei, respectiv două persoane, precum și trei morminte solitare. Cu toate acestea, am găsit rămășițe umane în trei cazuri", a declarat procurorul.

În timpul exhumării, am constatat că 73 de persoane prezentau semne de moarte violentă, în timp ce 43 de persoane nu prezentau semne de moarte violentă. Cauzele decesului celor 43 de persoane sunt în curs de investigare.

Cadavrele a 86 de bărbați și 30 de femei au fost găsite în morminte. Au fost identificate peste 50 de persoane, ale căror trupuri au fost deshumate în apropierea bisericii.

Cadavrele unei familii întregi, mutilate, arse și îngropate

 

"De asemenea, verificăm, stabilim circumstanțele care pot indica faptul că, de exemplu, o persoană ar fi putut muri de foame din cauza faptului că soldații ruși nu i-au lăsat să intre, oamenii nu au putut ieși, nu au putut să-și procure mâncare. Aceste fapte se califică drept crime de război", a declarat Kravchenko, adăugând că aceste fapte și dovezile acestora sunt în curs de verificare.

Procurorul a mai declarat că cel mai mare număr de persoane îngropate în "groapa comună", și anume 52 de persoane - aveau răni provocate de explozie, 17 - răni prin împușcare, iar cadavrele a altor patru persoane mutilate prezentau, de asemenea, semne de răni provocate de explozie.

Cadavrele a doi copii, în vârstă de 4 și 10 ani, au fost de asemenea găsite îngropate.

"Au fost îngropate împreună cu mama lor. Cadavrele sunt grav mutilate. Am stabilit circumstanțele în care au murit. O femeie cu soțul ei și cei doi copii au încercat să se deplaseze într-un loc sigur, dar soldații ruși au început să tragă în mașini de la un APC. Mașina în care se afla familia a luat foc. Ca urmare, mama și copiii au fost uciși, iar tatăl lor a rămas fără un picior. Am identificat martorii acestei tragedii și obținem o cantitate mare de înregistrări video pentru a investiga accidentul acestui vehicul. Facem tot posibilul pentru a investiga cazul", a declarat Kravchenko.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel