Grecia, membră a NATO, cheltuiește peste 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare. Țara și-a sporit achizițiile militare în ultimii ani, pe măsură ce tensiunile cu vecinul său, rivalul istoric și aliatul său din NATO, Turcia, au reapărut.
Livrările de avioane vor începe în 2027-2028. Potrivit televiziunii de stat ERT, scrisoarea de solicitare a fost semnată și se așteaptă ca aceasta să fie înaintată Ambasadei SUA la Atena în această săptămână. Acesta este primul pas dintr-un proces în mai multe etape.
„Documentul relevant a fost semnat", a declarat una dintre surse.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a referit la achiziționarea de avioane F-35 în timpul unei vizite efectuate în luna mai în Statele Unite.
Atena a comandat anul trecut 24 de avioane Rafale fabricate de Dassault pentru 2,5 miliarde de euro și trei fregate de marină cu opțiune pentru o a patra din Franța pentru aproximativ 3 miliarde de euro.
Potrivit televiziunii de stat ERT, ministerul apărării dorește, de asemenea, să continue modernizarea avioanelor de luptă F-16, conform Mediafax.
Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu cea mai gravă criză strategică din ultimele decenii, dar dă dovadă de unitate şi este determinată să contracareze riscurile generate de Rusia şi de China, precum şi terorismul, modificările climatice şi problemele alimentare.
"Actualul summit a produs decizii ample în sensul adaptării Alianţei la viitor. Am decis o modificare fundamentală a modalităţilor de disuasiune şi apărare. Am convenit să invităm Finlanda şi Suedia să se alăture Alianţei noastre. Am stabilit susţinere pe termen lung pentru Ucraina. Am decis Conceptul Strategic al NATO şi am stabilit să accelerăm contracararea schimbărilor climatice", a declarat Jens Stoltenberg, prezentând concluziile summitului NATO.
"Ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii. Dar facem faţă provocărilor prin unitate şi determinare. Deciziile luate la Madrid vor asigura că Alianţa continuă să menţină pacea, să prevină conflictele şi să protejeze cetăţenii noştri şi valorile. Europa şi America de Nord sunt alături în cadrul NATO", a concluzionat Jens Stoltenberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News