Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grecia. Premieru Kyriakos Mitsotakis, la plimbare cu bicicleta în plină pandemie
WhatsApp
Fotografia cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis pozând fără mască alături de cinci motociclişti în timpul unei plimbări cu o mountain-bike la o oră distanţă de Atena a devenit virală pe reţelele sociale, stârnind o polemică în Grecia, aflată de peste o lună în carantină naţională, informează vineri AFP.

În această fotografie, publicată şi în presa opoziţiei, premierul conservator, în ţinută de ciclist, a pozat duminica pe o potecă de pe muntele Parnas, unul dintre cei trei munţi care înconjoară bazinul Atenei, la 45 de km de centrul oraşului, unde s-a dus cu soţia sa să se plimbe cu bicicletele pentru teren accidentat.

Exerciţiul fizic se numără printre motivele admise pentru ieşirea din casă, conform măsurilor stricte impuse în Grecia pentru stăvilirea celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus, însă mişcarea fizică trebuie să se facă în vecinătatea imediată a locuinţei. Orice încălcare este pasibilă de o amendă de 300 de euro.

În parlament, joi seara, principalul partid de opoziţie Syriza (de stânga) l-a acuzat pe premier că "încalcă lockdown-ul fără măsuri de protecţie", amintind totodată de "responsabilitatea individuală" a cetăţenilor de a respecta distanţa fizică şi măsurile de izolare. "Vă comportaţi ca şi cum aţi trăi într-o altă lume. (Ca şi cum) nu sunteţi un guvern de la Atena, ci de la Versailles", a declarat fostul premier grec Alexis Tsipras, liderul Syriza. El l-a acuzat pe Mitsotakis de "lipsă de empatie faţă de cetăţenii care nu sunt autorizaţi să se deplaseze" departe de domiciliul lor.

Grecia a prelungit joi pentru a doua oară carantina naţională



Întrebat joi cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a răspuns că muntele Parnas se află în Departamentul Attica, "regiunea Atenei", dând de înţeles că cetăţenii pot să se deplaseze dincolo de proximitatea imediată a domiciliului lor. "Premierul a subliniat nevoia de flexibilitate în timpul acestui al doilea lockdown, pentru persoanele care fac sport", a precizat el.

Într-o aparentă ripostă, o invitaţie la "o plimbare ciclistă la Muntele Parnas" a fost lansată pe Facebook pentru 5 decembrie, reunind deja 4.300 de participanţi.

Grecia a prelungit joi pentru a doua oară carantina naţională, până pe 14 decembrie. Impus pe 7 noiembrie, acest al doilea lockdown a dus, după cel din primăvară, la o nouă încetinire a economiei Greciei. Pe lângă ajutoarele considerate insuficiente de cetăţenii afectaţi de lockdown, guvernul este criticat şi pentru interzicerea oricărei adunări publice.

O manifestaţie organizată pe 17 noiembrie, pentru comemorarea revoltei din 1973 împotriva juntei coloneilor, a fost dispersată în mod violent. Pe 25 noiembrie, în timpul Zilei de luptă împotriva violenţelor contra femeilor, cinci manifestante au fost arestate după ce au desfăşurat o pancartă în faţa parlamentului, titrează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel