Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania se opune transferului de avioane militare spre Ucraina de pe teritoriul său
WhatsApp
Germania se opune transferului de avioane de vânătoare spre Ucraina prin tranzitarea teritoriului său, iar Departamentul american al Apărării a părut să respingă o propunere în acest sens formulată de Polonia, argumentând că ar apărea riscuri privind o confruntare militară NATO-Rusia. "Trebuie să ne asigurăm că acest război nu se va extinde în spaţiul Alianţei Nord-Atlantice", a declarat marţi seară Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, potrivit Bild-TV şi site-ului Tagesschau.de.

Şi Pentagonul a părut să respingă propunerea Poloniei de a transfera avioane de vânătoare MIG-29 la Baza aeriană americană Ramstein din Germania, pentru a fi trimise de acolo în Ucraina.

"Perspectiva ca avioane de vânătoare aflate sub controlul Guvernului american să decoleze dintr-o bază a SUA/NATO din Germania spre un spaţiu aerian ucrainean disputat cu Rusia generează preocupări grave pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Nu ne este clar raţionamentul fundamental din spatele acestei propuneri. Acest lucru arată complexităţile generate de această problemă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de site-ul Axios.com, precizând că Washingtomul va continua consultările cu Guvernul de la Varşovia.

Departamentul de Stat a transmis că Polonia nu s-a consultat cu Statele Unite înainte de a formula această propunere.

Guvernul Poloniei a anunţat, marţi seară, disponibilitatea de a oferi Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, avioane de vânătoare de tip MIG-29, urmând să primească în schimb avioane americane cu dotări similare. "Autorităţile Republicii Polonia, după consultări între preşedinte şi Guvern, sunt pregătite să trimită imediat şi gratuit toate avioanele MIG-29 la Baza aeriană Ramstein (o bază aeriană americană situată în Germania - n.red.) şi să le pună la dispoziţia Guvernului Statelor Unite ale Americii", a transmis Ministerul polonez de Externe. În schimbul avioanelor MIG-29, Polonia a cerut Statelor Unite să furnizeze avioane aflate în uz care să aibă aceleaşi capabilităţi operaţionale. Potrivit unor surse, Statele Unite ar urma să ofere Poloniei în schimb avioane F-16 aflate în uz, în baza unui contract.

Ucraina a cerut statelor occidentale avioane de vânătoare de tip MIG-29, pe care sunt instruiţi piloţii militari ucraineni, pentru a lupta împotriva armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că orice stat care va permite utilizarea bazelor aeriene pentru atacuri asupra forţelor militare ruse din Ucraina ar putea fi considerat ca fiind co-beligerant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel