Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Muncitorii românii nu mai vin la sparanghel. Sindicate: "Anul trecut au fost exploatați și infectați"
WhatsApp
Românii nu mai sunt interesați să meargă la cules de sparanghel în Germania, iar presa din această țară vorbește despre faptul că bunăstarea afaceriștilor a fost, anul trecut, mai importantă decât sănătatea lucrătorilor.  

Pentru guvernul federal, bunăstarea patronilor din agricultură continuă să fie mai importantă decât cea a lucrătorilor, acuză sindicatele germane. Și în acest an, muncitorii sezonieri vor primi un salariu mizerabil, astfel încât sparanghelul să poată ajunge pe mesele germanilor, potrivit publicației neues-deutschland.de.

Sindicatul DGB avertizează despre "condiții iresponsabile" în care lucrează muncitorii agricoli, condiții care nu s-au schimbat de anul trecut.

Condiții catastrofale pentru lucrătorii sezonieri

 

Oricine citește știrile în aceste zile își va aminti inevitabil de anul trecut. Condițiile catastrofale ale lucrătorilor sezonieri străini din agricultura germană au fost în mass-media ca niciodată, scrie publicația citată. 

Pentru a ocoli restricțiile legate de pandemie a traficului de pasageri către țările vecine, zeci de mii de muncitori din Europa de Est au fost aduși cu transportul aerian, în aprilie și mai 2020, pentru a “asigura securitatea alimentară și aprovizionării în Germania”, după cum asociațiile de agricultori au prezentat dramatic situația.

Fermele au beneficiat, de asemenea, de numeroase reglementări speciale, cum ar fi extinderea timpului maxim zilnic de lucru la 12 ore. Întrucât, în ciuda tuturor eforturilor statului, nu erau suficienți muncitori sezonieri străini dispuși să vină aici în condițiile oferite, adică muncă sporită și salariu minim.

Focarele de coronavirus au apărut inevitabil

 

Anul trecut s-a permis ca până la 20 de muncitori să locuiască împreună într-o singură cameră. Cel puțin 300 de lucrători agricoli sezonieri au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 între aprilie și iulie 2020, potrivit unor date de la IG BAU. Un punct culminant trist a fost moartea unui lucrător român în vârstă de 57 de ani, la o fermă de sparanghel din Baden-Württemberg.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane lucrează cu normă întreagă și cu jumătate de normă la ferme. Aproape o treime sunt lucrători sezonieri.

Fără aceste persoane, recoltarea nu ar fi ușor de gestionat – de la recoltarea sparanghelului în aprilie până la recolta de struguri, care se termină la mijlocul lunii octombrie.

Trei sferturi dintre acești lucrători sezonieri provin din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, în principal din Polonia, România și Bulgaria.

"Nu mai suntem angajatori atrăgători pentru români"

 

Nu mai suntem un angajator atrăgător pentru români”, spune președintele asociației producătorilor de sparangheli din estul Germaniei. Pentru că el și colegii săi nu puteau plăti mai mult decât salariul minim de 9,50 euro pe oră. De aceea, el vrea să încerce 25 de muncitori din Georgia în acest sezon.

Inițial, era planificat ca 500 de muncitori din Georgia să vină în Germania. Acum sunt peste 5.000, relatează Jakobs. Peste 80.000 de georgieni au aplicat, potrivit agricultorului. Acesta este un proiect pilot al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Autoritatea se ocupă de contractele de muncă și de călătorie.

"Doar românii par să se priceapă la munca recoltării sparanghelului"

 

Fanii sparanghelului conștienți de preț ar trebui să răsufle ușurați: cu proiectul, germanii ar putea cumpăra legumele lor preferate de sezon în viitor la prețuri similare cu cele din anii precedenți. Regulamentul Balcanilor de Vest nu pare a fi suficient. Acest lucru oferă albanezilor, sârbilor și persoanelor din Kosovo acces la piața muncii din Germania până în 2023. Condiția prealabilă: nu trebuie să existe lucrători casnici disponibili.

Fermierul Jakobs raportează că toate încercările cu germani în domeniul sparanghelului au eșuat. Kamedulski confirmă și el: „Germanilor le lipsește experiența pe teren”. Jakobs vede faptul că doar românii par să se priceapă la munca recoltării sparanghelului la nivelul întregii Germanii. Fratele său, care cultivă sparanghel pe Rinul de Jos, are o experiență similară.

Polonezii care urmează să vină, de asemenea, stau în mare parte pe tractoare ca maeștri. Unele femei din România lucrează deja în câmpurile din jurul Berlinului și plantează sparanghel în solul regiunii Brandenburg. După Paști, fermierul Jakobs speră ca peste 300 de bărbați și femei din România să vină la sparanghel. 

120.000 de euro pentru zborurile muncitorilor români la recoltare

 

Dar poate exista o problemă: granița cu Ungaria va fi închisă, relatează telefonic un fermier de sparanghel învecinat, în timp ce Jakobs trece pe lângă câmpurile sale într-un vehicul de teren.

„Ar fi un dezastru”, spune Jakobs. Pentru că muncitorii săi români trec granița cu Ungaria în drum spre el în Germania. Ar fi ca anul trecut: Chiar și atunci, Ungaria a închis granițele. Jakobs a plătit peste 120.000 de euro pentru a aduce cel puțin 200 de muncitori români la recoltă. A obținut 80 la sută din recolta sa - mai mult de o tonă - din solul nisipos care face ca sparanghelul să aibă un gust atât de dulce și de nuci.

În orice caz, pandemia de coronavirus crește în general producția de sparanghel. El plătește mai mult de 500 de euro pe lucrător din cauza cerințelor de igienă. Fermierul de sparanghel Jakobs a plasat containere de duș și un mic magazin inclus. Muncitorii săi împart costurile suplimentare cu șase euro pe noapte.

„Prin asumarea costurilor zborului, am intrat în rezervele financiare”, spune Jakobs. Dacă nu ar fi plătit românii pentru zboruri, aceștia ar fi rămas acasă, suspectează el. Nu voia să-și asume acest risc. Georgienii, pe de altă parte, care vor urca într-un avion spre Germania în zilele următoare, sunt mai puțin exigenți: își plătesc singuri zborurile.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel