"Noi orientări ale guvernului federal privind lucrătorii sezonieri din agricultură cu privire la protecția muncii și a sănătății pentru perioada 16 iunie-31 decembrie 2020
Guvernul federal a adoptat o serie de noi orientări, privind lucrătorii sezonieri din agricultură cu privire la protecția muncii și a sănătății. Acesta vizează perioada 16 iunie - 31 decembrie 2020 și vine pe fondul ridicării restricțiilor de călătorie în spațiul european și al curbei pandemice în scădere în Germania.
Documentul prevede o serie de măsuri specifice, dintre care le amintim pe cele mai relevante:
• Lucrătorii sezonieri din statele membre UE și din state asociate Schengen pot intra pe teritoriul federal pe cale terestră și pe cale aeriană fără restricții.
• Fermierii-angajatori au responsabilitatea respectării normelor de protecție a muncii și sănătății în fermele lor, inclusiv în spațiile de cazare ale lucrătorilor. Acestea trebuie să corespundă standardelor pentru agricultură, păduri și grădinărit privind pandemia Covid-19 ale Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau/SVLFG, furnizorul de asigurări sociale în domeniu.
• Angajatorii se asigură că angajații intră în contact cât mai puțin unii cu ceilalți și mențin distanța necesară unii față de ceilalți. Se pleacă de la premisa că împărțirea lucrătorilor în echipe fixe de la început ajută la reducerea riscului de răspândire a virusului.
În plus, se va aplica regula potrivit căreia echipele care lucrează împreună locuiesc, de asemenea, grupat și separat de membrii celorlalte echipe :
o Trebuie respectată distanța de minim 1,5 m. Această regulă de distanțare trebuie menținută, mai ales, între diferitele echipe de lucrători stabilite.
o Folosirea spațiilor comune (bucătării, grupuri sanitare etc.) trebuie reglementată în așa manieră încât să fie posibilă doar pentru o singură echipă într-un anumit interval. În caz contrar, trebuie menținută distanța de minim 1,5 m.
o În caz de boală, trebuie izolată imediat întreaga echipă. Lucrătorii bolnavi trebuie cazați separat de ceilalți. Cazul de îmbolnăvire trebuie adus la cunoștință de către angajator autorității de sănătate locale competente.
• Angajatorul trebuie să semnaleze, încă de la început, autorităților locale de sănătate și celor de protecție a muncii angajarea lucrătorilor sezonieri.
• Fermele trebuie să poată oferi informații privind trasabilitatea contactelor de lucru avute de cei bolnavi, în acord cu prevederile regionale în vigoare. Pe lângă înregistrarea lucrătorilor la serviciile de asigurare socială, angajatorii trebuie să aibă disponibile următoarele date pe o listă specială:
o Numele, adresa de domiciliu din țara de reședință și numărul de telefon al lucrătorului sezonier.
o Data intrării și ieșirii din Germania; la plecare este necesară informația privind destinația și noua adresă (revenirea acasă sau, acolo unde e cazul, adresa noului angajator).
o Informații privind echipele constituite și toți membrii acestora, precum și privind repartizarea lucrătorilor în locuințe.
o Angajatorul va distruge informațiile personale sus menționate privind lucrătorii sezonieri la 4 săptămâni de la plecarea acestora din Germania.
o Lucrătorii sezonieri se declară de acord cu preluarea și prelucrarea datelor personale prin semnătura lor pe această listă specială.
o În situația apariției unui caz de infectare, angajatorul pune lista cu informațiile sus menționate la dispoziția autorității de sănătate competente pentru asigurarea trasabilității contactelor și reducerea riscului de răspândire a infectărilor.
o Autoritățile locale competente (de sănătate, de protecție a muncii) sunt responsabile de supravegherea și punerea în aplicare a reglementărilor de mai sus.
• Angajatorului îi este recomandat, în același timp:
o Să transmită angajatului, înainte de sosirea acestuia în Germania, spre semnare, într-o limbă înțeleasă de acesta din urmă, contractul de muncă, precum și un contract privind costurile adiacente pe care angajatul ar urma să le suporte (transport, cazare și masă).
o Să transmită angajatului, înainte de sosirea acestuia în Germania, spre informare, materiale informative privind condițiile de trai și de lucru, inclusiv normele de igienă.
o Să informeze angajatul asupra unor oferte de consiliere pentru lucrători sezonieri (Faire Mobilitaet, Asociația europeană pentru lucrători migranți).
o Să adauge fișei de salariu o dovadă privind existența unei asigurări medicale (de stat sau private) care să ofere o asigurare pentru toate serviciile medicale necesare", se arată pe pagina Ambasadei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News