Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania, deficit de muncitori. Guvernul vrea să atragă lucrători ce dispun de un „bun potenţial” cu un sistem pe puncte
WhatsApp
Guvernul german a aprobat miercuri un cadru legislativ pentru instituirea unui sistem pe puncte, inspirat de modelul canadian, pentru a atrage forţă de muncă din afara Uniunii Europene, pe o piaţă confruntată cu deficit de mână de lucru, transmit AFP şi Reuters.

Conform documentului publicat după şedinţa de guvern, cetăţenii din afara Uniunii Europene ce dispun de un „bun potenţial” trebuie să poată sta în Germania pentru a căuta un loc de muncă.

Un cetăţean străin care vorbeşte germana, are experienţă în meserii cu deficit de forţă de muncă - în domeniul medical, dar şi în gastronomie sau IT, spre exemplu - ar trebui să poată locui în Germania timp de până la un an pentru a căuta de lucru şi a fi angajat de probă.

„Trebuie să atragem lucrători specializaţi şi să acceptăm imigraţia”, a subliniat ministrul muncii, Hubertus Heil.

Ministerul său se va ocupa de elaborarea noii „legi pentru imigraţia de forţă de muncă specializată”, ce va fi prezentată în lunile următoare.

 

Germania se confruntă cu un deficit de lucrători



Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă, ca şi multe alte ţări occidentale, cu un deficit de lucrători în anumite sectoare.

În plus, îmbătrânirea demografică îi ameninţă potenţialul de creştere în anii ce vin, consideră experţii.

Berlinul vrea de asemenea să atragă străini să vină la studii în Germania. 'Vrem să ne unim forţele pentru ca oamenii să vrea să vină la noi ca să trăiască şi muncească', a declarat secretarul de stat pentru migraţie şi integrare, Reem Alabali-Radovan.

Patronatul german a salutat acest proiect de reformă. 'Din punctul de vedere al companiilor, acesta este drumul ce trebuie urmat', a afirmat Achim Dercks, director adjunct al Federaţiei germane a camerelor de comerţ şi industrie (DIHK).

 

Vezi și 

 

Populația Germaniei crește rapid, în urma fluxului tot mai mare de migranți. Ar putea ajunge la 86 de milioane de locuitori în 2030

 

Potrivit actualului Monitor al Germaniei de la Deutsche Bank Research, numărul de locuitori va crește la aproape 86 de milioane în 2030, cu cinci milioane mai mult decât în ​​2011. Iar acest lucru se datorează în primul rand imigrației, care aduce cu sine consecințe, de exemplu pe piața muncii și a locuințelor.

Aproximativ 329.200 de persoane au venit în Germania în 2021, aproximativ același număr ca înainte de pandemie – în principal din cauza mișcărilor de refugiați din Siria și Afganistan, în a doua jumătate a anului.

În acest an, Deutsche Bank Research se așteaptă la 1,3 milioane de refugiați numai din Ucraina, din cauza războiului de agresiune rusesc. Pentru 2023, analiștii se așteaptă la încă 260.000 de ucraineni.

Citește continuarea AICI...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel