Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Angela Merkel propune landurilor o relaxare uşoară a restricţiilor
WhatsApp
Germania se pregăteşte să relaxeze foarte prudent restricţiile impuse din cauza pandemiei COVID-19 şi să redeschidă unele centre comerciale, dar mizând în acelaşi timp pe milioane de teste pentru a evita un al treilea val de infectări, relatează marţi AFP.

Confruntată cu o saturaţie tot mai vizibilă a populaţiei faţă de restricţii, cancelarul Angela Merkel, partizană a unei linii dure în gestionarea pandemiei, a recunoscut că populaţia doreşte ''intens'' o revenire la o viaţă cât mai normală, potrivit participanţilor la o reuniune parlamentară desfăşurată marţi.

Prin urmare, şefa guvernului federal le va propune miercuri liderilor landurilor germane să atenueze puţin limitarea contactelor sociale. Conform surselor de la aceea reuniune, cancelarul a stabilit direcţia: ''Ieşim dintr-o lungă perioadă de închidere şi trebuie să avansăm acum pas cu pas''.

 

Merkel propune landurilor germane o relaxare a restricţiilor



Astfel, conform unui proiect aşteptat să fie adoptat miercuri, începând de lunea viitoare vor fi posibile întâlnirile între membrii a ''două cămine'', dar fără a depăşi numărul total de cinci persoane, exclusiv copiii cu vârste sub 14 ani. Conform restricţiilor încă în vigoare, contactele persoanelor dintr-un cămin trebuie să se limiteze la o singură persoană din exterior. Saloanele de înfrumuseţare ar urma de asemenea să fie redeschise, tot de lunea viitoare.

În ultimele săptămâni Germania a autorizat progresiv, şi cu multe precauţii, redeschiderea şcolilor după ce acestea au fost închise două luni, în pofida temerilor provocate de răspândirea variantelor britanică şi sud-africană ale coronavirusului.

Totuşi, conform proiectului, Merkel şi cei 16 premieri din landuri vor reafirma că limitarea contactelor rămâne ''instrumentul fundamental în lupta împotriva pandemiei'', întrucât această limitare ''salvează în fiecare zi un număr incalculabil de vieţi şi evită evoluţii grele ale bolii''.

Mai mult, Angela Merkel a avertizat în faţa deputaţilor propriului partid că oricând poate decide ''să apese frâna'' din nou.

 

Testarea în masă pentru evitarea valului III



Pe de altă parte, guvernul de la Berlin are în vedere ca strategia de relaxare să se baze pe efectuarea masivă de teste antigen. Distribuirea ''în mari cantităţi'' a acestor teste rapide, aşteptate curând în farmacii, ar trebui ''să permită în lunile următoare o influenţă pozitivă asupra evoluţiei pandemiei'', se mai arată în documentul cu deciziile aşteptate să fie anunţate miercuri. Obiectivul este ca până la începutul lunii aprilie toată populaţia germană să poată fi testată regulat şi gratuit.

Întregul personal al şcolilor şi grădiniţelor germane, precum şi elevii, vor avea acces săptămânal la teste antigen, la fel cum procedează alte ţări.

Companiile vor trebui de asemenea să-şi aducă o contribuţie şi să-şi testeze salariaţii care vin la serviciu.

Dar numărul infectărilor a început din nou să crească în Germania, după ce scăzuse considerabil la începutul anului. Pentru ultimele 24 de ore au fost anunţate 3.943 de noi cazuri de COVID-19 şi 358 de noi decese asociate acestei boli.

În acest timp, campania de vaccinare, un alt pilon al strategiei de relaxare treptată a restricţiilor, avansează greu. În total 4.234.952 de persoane au primit cel puţin prima doză de vaccin (circa 5,1% din populaţia Germaniei) şi, din acestea, 2.159.412 au primit şi rapelul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel