Din cauza tragediei, înmormântarea lui Soleimani a fost amânată. În timp ce liderii religioşi şi militari de la Teheran ameninţă cu o răzbunare cruntă şi vorbesc despre "13 scenarii de ripostă", pe plan global se înmulţesc îndemnuril, de detensionare.
După manifestaţia gigantică din Teheran, procesiunea funebră s-a mutat în Kerman, orașul natal al generalului Soleimani. De bună voie, ori mobilizaţi exemplar de regimul ayatolahului Khamenei, localnicii au inundat străzile strigând "Moarte Americii!" şi agitând steaguri iraniene. La un moment dat, pe când mulţimea urma cortegiul spre cimitir, lucrurile au scăpat de sub control şi oamenii s-au călcat în picioare. Primele ţipete au sporit panica şi implicit consecinţele dramatice.
Un jurnalist originar din Oradea, plecat într-o expediţie iniţiatică, se afla în aceste zile în capitala Iranului, unde a asistat la ceremoniile funebre de ieri.
„Atâţia oameni într-un loc eu n-am mai văzut în viaţa mea. Mai târziu am trecut şi în zona în care era manifestaţia asta, la turnul Azidi. E o piaţă imensă, era plină de oameni. Cel puţin de ordinul multor sute de mii, poate chiar şi un milion de oameni. Nimeni nu a fost ostil cu mine, dar oamenii care mergeaiu la manifestaţie păreau, aşa, determinaţi. Ei au perceput lichidarea generalului ca un afront la adresa Iranului. M-a surprins cât de repede au reacţionat autorităţile şi chiar industria tipografică a făcut față. Deja şi ieri dar şi astăzi, am remarcat că pe extrem de multe maşini şi motociclete, pe parbriz, e lipită poza lui Soleimani”, a spus jurnalistul Zoltan Pengo, potrivit Știrile PRO TV.
Zoltan Pengo a pornit în călătorie ca să reediteze drumul unui cărturar ardelean până în Tibet, făcut în urmă cu 200 de ani. A stat în Iran o săptămână, până la izbucnirea crizei. Acum îşi doreşte să plece cât mai repede.
„De când cu tensiunea asta politică, da, am un sentiment de nesiguranţă. Aştept să primesc viza pentru India, după care o să plec în Irak cât de repede. Simt această tensiune şi chiar e o senzaţie neplăcută”, a mai spus Zoltan Pengo.
Generalul Soleimani, însărcinat cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei - armata ideologică iraniană - şi arhitectul politicii iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri la aeroportul din Bagdad într-un atac cu drona, ordonat de către Donald Trump.
Generalul venise pentru o întâlnire cu un lider Hezbollah şi cu șeful miliției șiite irakiene, responsabilă pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad, pe 31 decembrie. Ambele grupări, ca de altfel și Hamas sau Jihadul Islamic, sunt finanțate și sprijinite logistic de către Teheran. Se poate bănui motivul întâlnirii convocate de generalul iranian în Bagdad. De altfel oficiali de la Washington vorbesc despre planuri concrete privind atacuri ce urmau să fie inițiate, în regiune, asupra unor ținte americane sau aliate.
În timp ce subliniază rolul nefast al lui Suleimani în regiune, multe voci critică totuşi eliminarea acestuia invocând riscul ca evenimentele să degenereze într-un conflict pe scară largă în regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News