Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța s-ar putea confrunta cu un blackout în această săptămână. Planul de urgenţă prevede închiderea şcolilor şi mutarea pacienţilor din spitale
WhatsApp
Franţa, Germania şi Elveţia se pregătesc pentru pene de curent în această iarnă. În Franţa, vocile mai alarmiste spun că penele ar putea începe chiar de săptămâna aceasta, pentru că în acest moment mai bine de jumătate din centralele sale nucleare, sursa principală de electricitate a ţării, sunt în revizie. Printre măsurile care s-ar putea lua în aceste ţări se numără schimbarea programului in şcoli, interzicerea folosirii maşinilor electrice, cu excepţia urgenţelor, şi interzicerea folosirii instalaţiilor de zăpadă artificială. 
Franța s-ar putea confrunta cu un blackout în această săptămână. Planul de urgenţă prevede închiderea şcolilor şi mutarea pacienţilor din spitale

În Franţa, pregătirile pentru un blackout sunt în toi. Guvernul nu exclude eventuale pene de curent în cazul în care iarna va fi una grea şi cere prefecturilor să fie pregătite pentru cel mai negru scenariu, relatează Observator. Planul de urgenţă prevede închiderea şcolilor şi mutarea pacienţilor din spitale. Un sistem online numit Ecowatt a fost deja înființat pentru a-i ajuta pe oameni să-și reducă consumul şi pentru a-i alerta dacă apar pene de curent.

„Fără panică, este normal ca guvernul să facă pregătiri pentru un scenariu extrem, când ar putea fi nevoie să tăiem energia electrică pentru câteva ore, pe timpul zilei, dacă va fi necesar”, spune Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Pregătiri sunt şi peste graniţă. În Germania, Banca Centrală a anunţat că va păstra în rezervă miliarde de euro, pentru a face față cererilor masive de numerar, în cazul în care va exista un blackout în această iarnă. Oamenii fac şi ei propriile pregătiri. Şi-au montat instalații fotovoltaice pe acoperișul caselor şi tot mai mulţi se înscriu la cursuri pentru a învăţa cum să se comportre într-o situaţie de urgenţă.

 

În România, oficialii spun că nu există riscul unei pene majore de curent în această iarnă

 

Temerile legate de un posibil blackout cresc şi în Elveţia, care importă energie electrică din Franţa şi Germania. Tocmai de aceea există acum un plan de restricţii şi interdicţii privind utilizarea energiei electrice, aflat în dezbatere până pe 12 decembrie. Pe lângă reducerea temperaturilor din clădirile publice la cel mult 20 de grade Celsius, alte măsuri luate în calcul sunt închiderea magazinelor cu două ore mai devreme. Iar celor peste o sută de mii de şoferi care au maşini electrice li s-ar putea cere să le scoată din garaj doar pentru urgenţe, cum ar fi vizita la medic.

În România, oficialii spun că nu există riscul unei pene majore de curent în această iarnă. Ministrul Energiei, Virgil Popescu spune că nu vor fi probleme nici în aprovizionarea cu petrol, gaze naturale şi carburanţi auto.

„Nu există riscul unui blackout în România. Asta am afirmat-o tot timpul. Faptul că a fost blackout în Moldova nu are nicio legătură cu România. nu uitaţi că au fost bombardamente în Ucraina, s-a deconectat Ucraina de Moldova. Automat s-au deconectat de România. i am reconectat. Nu există riscul unui blackout. Desigur, la nivelul ministerului avem toate scenariile”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Totuşi, Raed Arafat spunea luna trecută că fiecare familie trebuie să aibă pregătită o trusă de urgenţă, din care să nu lipsească lanterne, apă şi alimente neperisabile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
Astrosens.ro
06 feb 2023, 16:21
RadioDCNews.ro
07 feb 2023, 14:38
RadioDCNews.ro
07 feb 2023, 14:38
DCNews.ro
08 feb 2023, 08:33
DefenseRomania.ro
07 feb 2023, 15:11
Spectacola.ro
08 feb 2023, 08:51
DefenseRomania.ro
07 feb 2023, 15:11
DCMedical.ro
08 feb 2023, 07:45
Spectacola.ro
08 feb 2023, 08:51
DCMedical.ro
08 feb 2023, 07:45
DCBusiness.ro
07 feb 2023, 20:57
DCNews.ro
08 feb 2023, 08:33
DCBusiness.ro
07 feb 2023, 20:57
Astrosens.ro
06 feb 2023, 16:21