Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franţa demarează anchete masive în sectorul alimentar: firmele sunt bănuite că au crescut preţurile nejustificat
WhatsApp
Guvernul francez îşi va intensifica anchetele de-a lungul lanţului de aprovizionare cu alimente, pentru a descoperi dacă firmele utilizează criza inflaţiei pentru a majora nejustificat preţurile, a declarat luni ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Fotografie creată de Michael Burrows, de la Pexels

Inspectorii din cadrul autorităţii pentru protecţia consumatorilor au efectuat deja 1.200 de inspecţii de la începutul anului iar începând de marţi va fi disponibilă şi o linie telefonică special pentru companiile care doresc să semnaleze nereguli în ceea ce priveşte preţurile, a informat Ministerul de Finanţe.

"Vreau să mă asigur că de-a lungul lanţului de aprovizionare nu există profitori iar cei care vor fi descoperiţi vor fi sancţionaţi", a spus Bruno Le Maire pentru postul de radio France Inter.

De asemenea, Bruno Le Maire a spus că ministerul pe care îl conduce analizează posibilitatea de a permite retailerilor să lanseze vânzări promoţionale cu reduceri de până la 50%, în loc de maximum 34% în prezent.

În 2018, Franţa a adoptat o lege care reglementa preţurile minime şi limita vânzările cu discount în supermarketuri, în încercarea de a-i mulţumi pe fermieri care se plângeau de mult timp că sunt afectaţi de marjele reduse şi războaiele de preţuri din sectorul de retail.

Însă situaţia s-a schimbat în ultimele luni pe fondul exploziei inflaţiei. Chiar dacă criza actuală a inflaţiei a fost provocată iniţial de preţurile mari la energie, în ultimele luni au crescut exploziv şi preţurile la alimente ca urmare a războiului din Ucraina, ajungând la 5,7% în ultimele 12 luni, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2008, potrivit institutului naţional de statistică INSEE.

Ca răspuns la presiunile Guvernului, grupul francez de shipping CMA CGM a anunţat săptămâna trecută că a decis să reducă tarifele la transportul de containere, cu până la 10%, pentru marii retaileri din Franţa, pentru a contribui la reducerea inflaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel