Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța amenință Belarusul, după ce Minsk-ul s-a implicat în susținerea Rusiei în război
WhatsApp
Belarusul s-ar putea confrunta cu mai multe sancţiuni dacă se implică din ce în ce mai mult în conflictul din Ucraina, a declarat marţi ministrul francez de externe Catherine Colonna la radioul de stat francez.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat luni că a ordonat dislocarea trupelor cu forţele ruse în apropierea Ucrainei, ca răspuns la "o ameninţare clară pentru Belarus" din partea Kievului şi a susţinătorilor săi din Occident.

Comentariile lui Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994, indică o potenţială escaladare suplimentară a războiului din Ucraina, posibil cu o forţă comună combinată ruso-belarusă în nordul Ucrainei. 

Aliat al Rusiei în conflictul acesteia cu Ucraina, Belarus a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul său pentru ofensiva împotriva statului vecin, dar armata belarusă nu a participat până acum la luptele de pe teritoriul ucrainean, relatează Rador. 

Intrarea forţelor belaruse pe teritoriul ţării vecine ar marca o nouă escaladare a conflictului din Ucraina, notează AFP.

 

Lukașenko anunță lunar "invazii" în Belarus

 

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Polonia şi Lituania că ar pregăti atacuri "teroriste" şi o "rebeliune militară" în Belarus, după ce acuzase iniţial doar Ucraina de astfel de intenţii, când a anunţat în cursul dimineţii desfăşurarea unei grupări militare "regionale" împreună cu Moscova, relatează AFP.

"Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali belaruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă", a declarat el în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk.

"Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest (belarusă) pentru a deschide un al doilea front acolo", a adăugat Lukaşenko, potrivit declaraţiilor citate de serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

În consecinţă, Minskul şi Moscova vor desfăşura o grupare militară comună, a indicat el, fără să precizeze locul desfăşurării acesteia.

"Ieri (duminică), prin canale neoficiale, am fost avertizaţi că se pregăteşte o lovitură de pe teritoriul ucrainean asupra Belarusului", a afirmat Lukaşenko, asigurând că Ucraina doreşte să facă "un pod Crimeea numărul 2", cu referire la podul rusesc avariat sâmbătă de o explozie.

El a spus că i-a trimis un mesaj preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, îndemnându-l să nu atingă cu "labele sale murdare nici măcar un metru din teritoriul" Belarusului, potrivit AFP.

"Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă de război", a mai spus preşedintele Lukaşenko, afirmând totodată că "nu trebuie să existe război pe teritoriul Belarusului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel