Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța, lovită de grindină: Imaginile dezolante lăsate în urmă de furtună - VIDEO
WhatsApp
Cod portocaliu de furtuni în Franța, în plin val de caniculă. Grindina de mărimea unei mingi de tenis a făcut prăpăd în sud-vestul țării. Bucățile de gheață au provocat pagube importante în agicultură, fie că au căzut direct pe câmp sau au distrus serele cultivatorilor. Pagube importante au suferit și vehiculele surprinse de grindină. Multe au parbrizul sau luneta sparte, plus urme de la forța ghiulelelor de gheață pe caroserie.
Franța, lovită de grindină: Imaginile dezolante lăsate în urmă de furtună - VIDEO

Furtunile cu vânturi puternice şi grindină urișă au lovit sud-vestul Franţei marţi, a anunțat Prefectura din Bordeaux.

Serviciile de urgenţe au răspuns la 900 de apeluri telefonice. Mii de persoane au rămas fără electricitate şi alte 30 au fost strămutate în adăposturi de urgenţă. O tabără de vacanţă cu 126 de copii şi 28 de profesori a trebuit să fie evacuată, iar doi copii au suferit răni uşoare.

Faimoasele podgorii şi alte culturi agricole din această regiune franceză au suferit pagube însemnate.

 

 

Vânturile au înregistrat viteze de până la 115 kilometri pe oră

 

Serviciul naţional de meteorologie, Meteo France, a anunţat că unele dintre bucăţile de grindină au avut diametre de şapte centimetri. Vânturile au înregistrat viteze de până la 115 kilometri pe oră.

Alte furtuni sunt prognozate pentru această regiune, precum şi în Massif Central. Meteo France a emis un cod portocaliu de furtună pentru 27 dintre cele 96 de districte administrative din Franţa metropolitană şi prognozează pentru perioada următoare vânturi puternice, ploi abundente şi grindină.

 

Valul de căldură din Europa doboară recorduri de temperatură în Franța

 

Căldura extremă care s-a răspândit în Europa săptămâna trecută a doborât sâmbătă în Franța recordurile istorice, când s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, potrivit Bloomberg.

Media temperaturilor zilnice din Franța a urcat sâmbătă la 27,4 grade Celsius (81,3 grade Fahrenheit), cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în această lună, potrivit Meteo France. Valul de căldură a adus caniculă și în Spania, Italia și în unele părți din Marea Britanie.

Trei orașe din Franța au doborât recordurile de căldură din toate timpurile, Biarritz, un oraș preferat de regalitatea europeană în secolul al XIX-lea, cunoscut pentru verile sale blânde, a înregistrat 42,9 grade Celsius. În cel puțin alte 16 orașe și localități s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi pentru luna iunie, iar în cea mai mare parte a vestului țării s-au înregistrat în jur de 40 de grade Celsius.

În Spania și Franța sunt prognozate temperaturi mai blânde în următoarele zile, potrivit agențiilor meteorologice naționale. Valul de căldură se va muta apoi în Italia, cu temperaturi în sudul și centrul țării care vor crește până la aproximativ 38 de grade Celsius, iar în unele locuri vor atinge 40 de grade Celsius.

Căldura intensă contribuie la răspândirea incendiilor de vegetație, în timp ce praful saharian adus de vânturile puternice din sud înrăutățește calitatea aerului.

Schimbările climatice fac ca valurile de căldură să fie de 5 până la 10 ori mai intense decât în urmă cu un secol și sunt cu 1,8 până la 4 grade Celsius mai fierbinți, potrivit datelor științifice citate de Meteo France. Încălzirea globală va duce probabil la fenomene meteorologice extreme și mai intense, inclusiv valuri de căldură, secetă, ploi și inundații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel